Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Díjkiosztás az önkormányzati ünnepségen

Közélet > Budakeszi

2006-09-30


Augusztus 20-án önkormányzati ünnepség keretében Farkas Gyula polgármester díszpolgári emlékérmet adott át Fehér Istvánnak, a jelenleg Ausztráliában élő, 56-os budakeszi halálra ítéltnek. Gárdonyi Józsefet, Mihály Istvánt és Straub Jánost 56-os emléklappal ajándékozta meg.

Augusztus 20-án önkormányzati ünnepség keretében Farkas Gyula polgármester díszpolgári emlékérmet adott át Fehér Istvánnak, a jelenleg Ausztráliában élő, 56-os budakeszi halálra ítéltnek. A polgármester méltatása szerint az 1937-ben Esztergomban született Fehér István a háború után került családjával Budakeszire, ahol a helyi futball-csapatban is játszott. 1956. október 23-án a rádió előtt tüntetett, ahol közéjük lőttek. Budakeszin belépett a Nemzetőrségbe. Feladatuk volt, hogy a további vérontás megelőzése érdekében gyűjtsék be a fegyvereket. Így jutott el fegyvertelen társaival a Sziklai Sándor katonatiszt Fő utcai lakásához. Sziklai Sándor rájuk lőtt és a szintén budakeszi Márity Lászlót halálosan megsebesítette. Mikor november 4-én bejöttek az oroszok, több társával együtt Ausztriába, majd Angliába szökött, ahol egyetemet végzett és tovább futballozott. 1964-ben egy ausztrál futballcsapat szerződtette, azóta is Sydney-ben él. Öt gyermeke van, nyugdíjasként még mindig dolgozik. Megőrizte magyarságát, budakeszi barátait, a magyar forradalom és szabadságharc tiszta eszméit és emlékét. Fehér István most nem tudott Magyarországra látogatni, mert az október 23-i állami megemlékezésekre érkezik csak ide, mivel állami kitüntetésben is részesül. A Budakeszi díszpolgári emlékérmet is majd akkor veszi át az akkori polgármestertől.
Az 1956-os budakeszi eseményekkel kapcsolatban 17 személyt ítéltek el, néhányukat halálra, a többiek összesen több mint 200 évet kaptak. Fehér István, Gárdonyi József, Mihály István, Straub János, Ács István, Barabás Ferenc, Bokor János kivégezték, Dombi Béla, Dömény László, Horváth Zoltán, Jenei Gábor, Lendvai Dániel, Márkus István, Szommer János, Takács Károly kivégezték, Tóth Ferenc és Tóth Miklós. A polgármester Gárdonyi Józsefet, Mihály Istvánt és Straub Jánost 56-os emléklappal ajándékozta meg.

Képaláírás: Mihály István, Gárdonyi József, Straub János

Vissza