Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A miniszterelnök nyitotta meg a biatorbágyi logisztikai központot

Gazdasági rovat > Biatorbágy

2013-12-03


A kínai Huawei logisztikai központjának mai avató ünnepségén a miniszterelnök elmondta, nem csak a logisztikai, de az innovációs központja is szívesen lennénk a világ lakosságának egyharmadát közvetve vagy közvetlenül kiszolgáló vezető távközlési szolgáltatónak.

Aki mer, az nyer. Magyarország egy ideje újra hallgat erre a régi bölcsességre. Az ország újraiparosításába kezdett és egy modern, versenyképes magyar iparnak teszi le az alapjait. A költségvetési hiány és az infláció példátlanul alacsony, a magyar export szárnyal, az államadósság csökken, a bérek és a foglalkoztatás nő. Mindez az elmúlt négy év gazdaságpolitikai fordulatának és a magyar külgazdaság keleti nyitásának köszönhető, amelynek célkitűzése, hogy a magyar export 33 %-a Európán kívüli legyen.

Ennek a törekvésnek fontos szereplője Kína, amellyel a közelmúltban írta alá Magyarország Szerbiával közösen a Budapest - Belgrád vasútvonal korszerűsítéséről szóló megállapodást. A miniszterelnök ugyanilyen fontosnak nevezte a kínai és a magyar jegybank közötti együttműködést, s azt is, hogy a kínai kulturális intézetek és a kínai turizmus európai központja Magyarország lesz.

A sor a Huawei biatorbágyi telephelyével folytatódik, amely 30 ezer m2-es területén havonta 3000 kamionnyi forgalomra képes. Innen elégíti ki a cég az európai exportigényeket, mellyel a cég második legnagyobb elosztójává válik Biatorbágy. A cég 2015-re további 1500 fővel 3000-re emeli a magyarországi foglalkoztatottak számát. A világmérető vállalat 16 fejlesztőközponttal rendelkezik, ahol az összes, 150 ezer foglalkoztatottjának közel fele dolgozik. A miniszterelnök szerint Puskás Tivadar hazájában találunk olyan hátteret, amely lehetővé teszi, hogy Magyarország a Kutatás-fejlesztés egyik központja is lehessen.

A Huawei Technologies Co. kínai multinacionális mobil és távközlési hálózati berendezéseket gyártó vállalat a világ 150 országában 150 ezer főt foglalkoztat. Ügyfelei között tudhat a világ ötven vezető távközlési szolgáltatójából 45-öt, így termékeivel és berendezéseivel a világ lakosságának egyharmadát szolgálja ki közvetlenül, vagy közvetve. A Huawei Technologies Co. 2012-ben 35,4 milliárd dollár értékesítési árbevételre tett szert, az idei első félévben pedig a cég tájékoztatása szerint már 18,5 milliárd dollárra.

Koós Hutás Katalin

Kapcsolódó cikkünk: A Huawei számára Biatorbágy lesz Európa kapuja - 2013-09-26


Vissza