Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Gondatlanul járt-e el az önkormányzat érdekeinek képviseletében?

Közélet > Budakeszi

2006-09-27


Lendvay alpolgármester nem ért azzal egyet, hogy a szőlőskerti belterületbe vonást megelőzően a terület fejlesztőivel jogszabályi kötelezettsége lett volna valamilyen megállapodást kötni vagy ilyen megkötése az önkormányzat érdeke lett volna.

A lapunk rendelkzésére áló dokumentumok azt bizonyítják, hogy ezen a területen az önkormányzatnak voltak más üzleti lehetőségei is. A 0103/56 – 63 hrsz-ú ingatlanokra a Rewe cég nyújtott be képviselőjén keresztül vételi ajánlatot budakeszi polgármesteréhez a Foenus ajánlatánál kedvezőbb áron, még július 21.-én. Vételi ajánlatára csak 2005. január 3-án kapott választ, két héttel a félreszövegezett HÉSZ december 20-i hatálybaléptetését követően az önkormányzat nevében, de önkormányzati nyilatkozatot tenni nem jogosult személytől, hogy számára a kedvezőbb ajánlata miatt sem tudnak vételre területet felajánlani, mert az igényelt terület már betagozódott egy 70.000 m”-es, újonnan kialakított telekbe. (23. melléklet)
    A hatályos földtörvény alapján az önkormányzatot is megilleti a vételi jog és ebben az esetben a felvásárlási eljárás során az önkormányzat vásárolhatta volna fel. pl. 4000 Ft/m2 áron a szőlőskerti ingatlanokat és értékesíthette volna 22 000, vagy közel 30 000 (REWE) forintos négyzetméter áron.
    A környező települések, akik hasonló gondokkal és lehetőségekkel rendelkeznek, mint Budakeszi, fennmaradásukban kulcsfontosságú gyakorlat, hogy a belterületbe vonásnak megkérik az árát. Példaként említem legfrissebbként Budajenő esetét, ahol a kis falu 250 millió forintos hozzájárulást kapott az ottani szőlőhegyi beruházótól a település fejlesztésére.
    De a beruházóval kötött önkormányzati megállapodás szükségességét a település más részeinek fejlesztésére mi sem bizonyítla jobban, mint az, hogy többek között éppen ennek a felszólalásnak a hatására 2005. november 25-én sebtében kötöttek is egy ilyen szerződést, melyben ha soványan is, de juttat a beruházó Budakeszi belterületi fejlesztéseire is. Mindenesetre jobbak lettek volna az önkormányzat tárgyalási pozíciói és tartalmasabb lehetett volna a település javára a megállapodás, ha minderre nem a belterületbe vonás után, hanem előtt került volna sor.

Vissza