Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A miniszterelnök túrabakancsban avatta a turistaházat

Életmód > Pest megye

2013-10-30


Az Országos Kéktúra útvonalán fekvő turistaházak felújítási programja keretében a Pilisi Parkerdő teljesen felújította a Som-hegyi turistaházat. Az MFB és az erdőgazdaság saját forrásaiból finanszírozott, hetvenmilliós beruházást október 29-én Orbán Viktor miniszterelnök adta át.

125 évvel ezelőtt a pilisszentkereszti Klastrom-kútnál kezdődött a szervezett fővárosi turistamozgalom, amikor dr. Téry Ödön és Thirring Gusztáv a Pilis és a Budai-hegység turisztikai feltárásának céljával megalapították a Magyarországi Kárpátegyesület Budapesti Osztályát. Azóta a Pilisi Parkerdő Zrt. évente több mint 15 millió látogatói napot regisztrál az ország legnépszerűbb kirándulóhelyévé vált környéken.

A bakancsos turizmus minőségi kiszolgálására indított fejlesztési program első eredménye a jeles évforduló évében a pilisszentkereszti szurdok közelében fekvő Som-hegyi turistaház, melyet a szintén túrabakancsban érkező miniszterelnök avatott fel Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója és Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke társaságában.

A rendezvényen részt vett még Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztési miniszter, Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért feleős államtitkára, Nagy Csaba, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgatója, Czunyiné dr. Bertalan Judit, Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott, Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott, Hadházi Sándor országgyűlési képviselő, Jung László, az MFB fejlesztési igazgatója, Schweighoffer Ottó, a MFB ügyvezető igazgatója és Thuróczy Lajos, a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnöke. Közreműködött a Pest Megyei Vadászkamara vadászkürt együttese.

Orbán Viktor: rendelkezésre állnak a pénzügyi források a természetjárás fejlesztésére

A miniszterelnök azzal magyarázta, hogy egy miniszterelnök ad át egy turistaházat, hogy a magyar kormány idén júliusban kötött egy szerződést a Magyar Természetjáró Szövetséggel "dobogókői megállapodás" néven, amiben azt vállalták, hogy erőfeszítéseik eredményeként a régi fényében mutatkozik meg újra a magyar túramozgalom Magyarországon. Azért tartotta fontosnak, hogy eljöjjön a turistaház avatására, mert azt szerette volna bizonyítani, hogy a dobogókői megállapodás "nem írott malaszt, hanem egy cselekvési terv", aminek az első pontja a Som-hegyinél vagyunk most itt.

Orbán Viktor kifejtette: Magyarországon sokan gondolták azt, hogy a legjobb, ha elzárva maradnak az erdők az emberek elől. Az ő álláspontjuk mögött is voltak érvek, az emberek szemetelnek, tönkreteszik a környezetet, ugyanakkor "nem ez a világ helyes rendje". El kell jönnie annak az időnek, amikor az erdőkre úgy tekintünk, hogy azért jöttek létre, hogy az emberek használják és örömüket leljék bennük. Az erdőt használóknak kötelességük megóvni mindazt, amit ott találnak. "Ha lassan is, de ez a kultúraváltás megtörténik", a Pilisi Parkerdő élen jár e területen - mondta Orbán Viktor. 

A miniszterelnök fontosnak nevezte, hogy "ne válasszunk félmegoldásokat". "Ha csinálunk valamit, akkor az úgy nézzen ki, hogy a gyerekeink is büszkék legyenek rá. Ha stadiont építünk, az úgy nézzen ki, hogy mindenki a csodájára járjon. Ha Zeneakadémiát újítunk fel, akkor az olyan legyen, hogy a világ minden sarkából szívesen jöjjenek el. Ha az Erkel Színházat, amit a jövő héten adunk át, felújítjuk, az nézzen ki úgy, hogy  Európa bármelyik fővárosában megállja a helyét, és ha turistaházakat építünk, akkor azok ne legyenek gyengébbek, mint azok, amelyeket Ausztriában ismerhetünk meg". 

Emlékeztetett a kormány korábbi ígéretére, hogy a magyarországi hivatalos turistaútvonalak mentén 50 ezer lépésenként, vagyis 30 kilométerenként állnia kell egy olyan létesítménynek, turistaháznak, ahol olcsón, jó színvonalon szálláshoz juthatnak a túrázók. 

A miniszterelnök ismertette azt a nyolcpontos akciótervet, amelyhez a kormány biztosítja a pénzügyi forrásokat. Mintegy 22 ezer kilométernyi turistautat mérnek fel, erre 990 millió forint áll rendelkezésre. Ezenkívül 150 millió forintból felmérik az úgynevezett vonalas infrastruktúrákat, a kisvasutakat, a tanösvényeket, és egységes nyilvántartást alakítanak ki. Ugyanennyiből két ütemben az erdei kerékpár-, illetve a vízi utakat is felmérik, de lesz lehetőség jelzésfestésre is, erre 50 millió forint van. Egy szoftverfejlesztési program is szerepel a tervek között, ami egy eseménynaptárt takar, ahol a nemzeti parkok, az erdőgaságok és a turistaszövetség programjai egy helyen lesznek fellelhetők. 

"A pénzügyi források rendelkezésre állnak, csak ki kell nőni a gyermekbetegségeinket, és meg kell őriznünk az idősektől kapott lelkesedésünket, hogy a magyar természetjáró mozgalom ismét a régi fényében ragyoghasson" - emelte ki a miniszterelnök. A természetjárás nem a gazdag emberek sportja, ha azt akarjuk, hogy Magyarországon az az érzés, hogy bizonyos dolgokhoz csak a jómódú emberek juthatnak hozzá, elmúljon, illetve enyhüljön, akkor az ilyen típusú beruházásokat és fejlesztéseket "szívügyünknek kell tekinteni" - mondta Orbán Viktor. 

Zambó Péter, a Pilis Parkerdő Zrt. vezérigazgatója, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke

A turistaházak sora folytatódik

Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Pilisi Parkerdő 1969-es alapítása óta 1100 kilométer turistautat kezel, ebből 113 kilométer az országos kék jelzés, amely a háztól most 200 méterre halad el, és a kerékpárút is erre halad. A turistaház-fejlesztési programban idén még a Mogyoró-hegyi, jövőre pedig a kőhegyi és a feketehegyi turistaház rekonstrukciója következik. Hozzátette, felújították a területükön futó kék jelzést is, emellett 150 pihenőhelyet tartanak folyamatosan karban. Az új Som-hegyi turistaház nemsokára, még az ősz folyamán megnyitja kapuit a turisták előtt.

Akár harminc vendég is éjszakázhat itt

Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője elmondta, hogy az épület eredetileg erdészháznak készült még az 1900-as évek elején, de a hetvenes években a vezetékes víz és az áram hiánya miatt az erdészek szívesebben laktak a faluban. 1983-tól egy turista egyesület bérelte ki a mára teljesen leromlott épületet.

A Magyar Fejlesztési Bank és az erdőgazdaság saját forrásaiból finanszírozott hetvenmilliós beruházás keretében az épület teljes tetőszerkezetét felújították, kicserélték a nyílászárókat, bevezették az áramot, a vezetékes vizet és a csatornát. A kirándulókat kibővült szállástér, hideg-melegvizes zuhanyzó, hangulatos veranda, felújított konyha fogadja a fával fűtött méretes épületben. A földszinti szoba mellett a tetőtérben két kisebb szobát és matracszállást hoztak létre , így akár harminc vendég is éjszakázhat a megújult épületben. A korábbi fészer helyén nyári vizesblokk és fedett terasz is igénybe vehető.

Szállásfoglalás

A télen 13, nyáron 30 fő befogadóképességű házba előzetes bejelentkezés alapján lehet szállást foglalni, ennek érdekében a ház gondnokát, Pollákné Pörneczi Zsuzsannát keressék a +36-20-98-46-196-as telefonszámon, vagy a somhegy@pprt.hu e-mail címen. A Pilisszentkereszttől 1 km-re lévő turistaházat gyalogosan lehet megközelíteni többek között az Országos Kéktúra útvonalán, a kék sávtól új festésű kék négyzet jelzés mutatja a bekötőutat. Az épület koordinátái: X 639195 Y 260087, 47.684481, 18.903564. A házhoz erdészeti murvás út is vezet, ami személyautóval járható, de sorompóval lezárt, behajtani csak engedéllyel lehet. A szállásra érkezők maguk gondoskodhatnak az ellátásukról, hiszen a házban büfé, étterem nem üzemel.

Koós Hutás Katalin
fotók: Bánkuti Ákos

Thuróczy Lajos elnökkel az épület bejárásán

 

 


Vissza