Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Megkezdte működését az új pátyi templom

Közélet > Páty

2013-10-26


Hálaadó püspöki szentmise keretében október 22-én ünnepélyes keretek között megkezdte működését a pátyi római katolikus egyközség hét éve a hívek összefogásával épülő új temploma, melyet az építkezés teljes befejezése után II. János Pál tiszteletére szentelnek majd fel.

A templomépítők már két hónapja kitűzték ki a Boldog II. János Pál emléknapján megtartott hálaadó püspöki szentmise időpontját, remélve, hogy a templomtérben zajló munkák hamarabb befejeződnek. Nem így lett ,és bizony az emberek minden erőfeszítése mellett Isten végtelen kegyelmére is nagy szükségünk volt ahhoz, hogy az ünnepi mise az előre jelzett időpontban, valóban ünnepi körülmények között legyen bemutatható az október 22-vel használatba vett templomban.

Az utolsó napok munkatempójára jellemző, hogy a szentmise előtti napon a mennyezetig beállványozott templomtérben még festők dolgoztak, melyet csak éjfél körül szakítottak meg rövid pihenőre és hajnali 4 órakor folytatták a munkát… Az állványzat elbontására 22-én reggel kerülhetett sor, majd késő délelőtt kezdődhetett a nagytakarítás és az ünnepi előkészület, melyet a hívek végeztek. Estére viszont a képeken látható állapot fogadta Spányi Antal megyéspüspök atyát, a vendégeket és a híveket.

A szentmise elején püspök atya megáldotta az oltárt és a tabernákulumot (oltáriszentség tartó szekrény), hiszen mostantól a szentmisék és a liturgiák helyszíne végérvényesen az új templom lesz. A templom felszentelésére csak a befejezést követően kerül sor. A paplak és plébániaszárny építése azonban még nem fejeződött be.

Püspök atya szentbeszédében további kitartásra buzdította a templomépítőket, hiszen a közösséget nemcsak felépíteni kell, de össze is kell tudni tartani! Ez sokszor nehezebb feladat. Szólt Boldog II. János Pálról, akit rövidesen, 2014. április 27-én szentté avat majd I. Ferenc pápa, és aki reményeink szerint templomunk védőszentje lesz.

A templomról készült külső és belső felvételeket, valamint a szentmiséről készült fotókat honlapunkon tekinthetik meg (www.ude.hu), a képgalériában. A folytatáshoz pedig kérjük Isten áldását és a hívő emberek további segítségét. Adományok felajánlásához a számlaszámok ugyancsak megtalálhatók honlapunkon.

Szeretettel hívunk és várunk minden zenét kedvelő olvasót december 21-én, 19 órára az új templomba, ahol a Szentegyházi Gyermek Filharmónia ad majd gyertyafényes adventi koncertet Haáz Sándor karnagy úr vezetésével. A belépés díjtalan, de adományokat a templom továbbépítésre, valamint a Fili támogatására szeretettel fogadunk.

Dr. Kővágó István egyházközségi jegyző


Vissza