Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Új tanösvény a Rám-szakadékban

Életmód > Pest megye

2013-10-25


Hazánk egyik legizgalmasabb kirándulóhelye a Rám-szakadék, ahol a Pilisi Parkerdő október 24-én mutatta be az új tanösvényt, az új biztonsági és kényelmi fejlesztéseket, s együttműködési megállapodást írt alá a dömösi önkormányzattal és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal a térség természeti értékeinek népszerűsítéséről.

Összesen 2000 munkaórával, 9 millió forintos költséggel készült el a Pilisi Parkerdő Zrt. legújabb turisztikai fejlesztése, a Rám-szakadék Tanösvény. Az esemény jelentőségét a Rám-szakadék egyedülálló természeti értékei és évi több mint 60 ezres látogatószáma mellett az adja, hogy a fejlesztés keretében felújították a 2006-ban létesített biztonsági berendezéseket, újabb 25 méter kapaszkodó korlátot és létrákat szereltek fel, 3 kilométer hosszan frissítették a turistajelzéseket, a Szőke-forrás völgyben futó erdészeti utat 200 méter hosszan lekövezték, illetve egy, az elmúlt évek heves esőzései által megrongált hidat is helyreállítottak.  Maga a Tanösvény 23 információs táblán nyújt ismereteket a Rám-szakadék élővilágáról és történelméről, a turisták tájékozódását hat új irányjelző tábla segíti, építettek két új tűzrakót és a gyerekek részére egy autók elől elzárt, füves, biztonságos részt is. Mindezzel a Rám-szakadék épített környezete, szolgáltatásai és biztonsági berendezései eleget tesznek az attraktív turisztikai célpontokkal szemben támasztott látogatói követelményeknek.

A Pilisi Parkerdő Zrt. emellett is szeretné felhívni a Rám-szakadékhoz látogatók figyelmét a turistaút nehézségi fokára, melyet kizárólag megfelelő lábbelit és öltözetet viselő és a térképpel is jelzett körtúrán egy irányban haladó turisták teljesíthetnek problémamentesen. A látogatási szabályokat is tartalmazza a rendezvénnyel egy időben induló új honlap, a www.ramszakadek.hu oldal, ahol a jövőben a térségbe tervezett kirándulásokkal kapcsolatos hasznos információkat olvashatnak majd az érdeklődők.

Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke, Füri, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igaztgatója, Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infrastruktúráért felelős államtitkára, Novák Lajos, Dömös polgármestere, Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója, Brandhuber Ádám, a pilismaróti erdészet vezetője és Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője

Az október 24-i átadáson részt vett Dr. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár, Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke, Czunyiné Dr. Bertalan Judit Komárom-Esztergom megye kormánymegbízottja, Novák Lajos, Dömös polgármestere, valamint Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója. A Rám-szakadék Tanösvény létrehozása egyike azoknak a beruházásoknak, melyeket a Pilisi Parkerdő Zrt. kiemelt feladata, az erdők közjóléti célú üzemeltetésének ellátása keretében végez. A rendezvényen ünnepélyes keretek között írták alá azt a megállapodást, amely az erdőgazdaság, Dömös község önkormányzata és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság együttműködését rögzíti a kiemelten látogatott térség természeti és turisztikai értékeinek bemutatásában.

Novák Lajos, Dömös polgármestere, Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója és Zambó Péter, a Pilis Parkerő Zrt. vezéigazgatója

 

A szakadék bejárata

A Rám-szakadék lenyűgöző természeti szépsége miatt méltán tartozik a térség legismertebb kirándulóhelyei közé, amit nem csak a környékről, hanem az egész országból sokan felkeresnek. A szakadék maga egy vulkáni eredetű, nagyjából észak-déli irányban futó szurdokvölgy. Összeszűkülő sziklafalai olykor merőlegesek, de vannak befelé dőlő falak is. Mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, míg szélessége helyenként a 3 métert sem éri el. A sziklamederben állandóan csörgedezik a víz, amely hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzad. A szurdokban összességében 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak. A völgy alsó és felső bejáratánál erdei pihenőhely fogadja az érkezőket. A Rám-szakadék természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható, egyben legizgalmasabb magyarországi jelzett turistautaknak, amely a mostani fejlesztéseknek köszönhetően biztonságosabbá és még inkább látogatóbaráttá vált.

A környéken Árpád-kori időket is idéző emlékek, romok is megközelíthetők, mint pl. a dömösi királyi vadászkastély és a mellette épült prépostság festői romjai, melynek altemplomát eredeti leletek felhasználásával újjáépítették. Dömös és környéke, Visegrád és Esztergom, a török időkig virágkorát élte, s a magyar királyok kedvelt tartózkodási helye volt. Dömös területén azonban már az őskorből, a rézkorból, a késő bronzkorből, a római korból és a honfoglalás korából is találtak értékes leleteket.

A dömösi Szőke-forrásnál kialakított pihenőhely

A hídon túl a Szentfa-kápolna, a Szőke-forrás

 


Vissza