Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A légi fegyverkezés története

Múltunk tanúi > Budaörs

2013-10-16


A német és magyar légi fegyverkezés közös történelméről nyílt kiállítás október 10-én a várban, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A a tárlaton egy második világháborúban lelőtt német Messerschmitt vadászgép roncsa is látható. A tárlat 2014. április 30-ig látogatható.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a német Szövetségi Véderő Hadtörténeti Múzeumának Berlin-Gatow-i Repülőmúzeuma, valamint több közgyűjtemény és magánszemély tárgyaiból nyílt meg a Sólymok és Messerek című tárlat. A kiállítás a két ország repülőgépiparán keresztül mutatja be a sajátos hadiipari helyzetet a két világháború közötti és a második világháború alatti időszakban.

A 2014. április 30-ig látogatható tárlaton egy második világháborúban lelőtt német Messerschmitt vadászgéproncsa is látható, amelyet az Északi-tengerből emeltek ki. Láthatják az érdeklődők a hősi halált halt Bejczy József százados Messerschmitt 109 G6-os vadászgépének motorját és sok más tárgyi emléket. A tárlat olyan személyiségek életútjába enged betekintést, mint Rotter Lajos (1901-1983) mérnök és repülőgép-konstruktőr, aki az 1936-os berlini olimpiai játékokhoz kapcsolódva a saját maga által tervezett Nemere vitorlázógépével 3 óra 55 perc alatt 326 kilométeres rekordot ért el Berlin (Rangsdorf) és Kiel (Holtenau) között, és ezzel nem hivatalos világrekordot állított fel. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végül elfogadta a vitorlázórepülést olimpiai számnak.

A tárlat bemutatja Ernst Udetet, aki az első világháború legeredményesebb életben maradt pilótája volt 62 igazolt légi győzelmével. Megismerkedhet a néző a második világháború egyik legismertebb repülőgépével, a Me 109-essel, amelyet Wilhelm Messerschmitt tervezett. A repülőgép az első világháború eleinte fegyvertelen felderítő eszköze volt, húsz évvel később már teljes városokat elpusztítani képes, kegyetlen harci gépként funkcionált.

A kiállítás anyagát Berlinben is bemutatják.

Hende Csaba honvédelmi miniszter az eseményen hangsúlyozta: a történelem mindig tükröt tart. Jól mutatja például, hogy miként jutottunk el az első magyarországi felszállástól mostanáig, amikor évente hatszázezer repülő halad át az ország légterén. A tárcavezető úgy fogalmazott: történelmünk egy félbetört pénzdarab. A kiállítás célja, hogy összeillessze a két darabot, amelyet Németországban valamint Magyarországon őriznek, hogy az eddiginél többet tudjunk meg a hiányzó feléről és ezáltal jobban is értsük a magunkét. Jövőre lesz az első világháború kitörésének 100. évfordulója. „Európa nagy próbája lesz, hogy miként tud emlékezni majd közös kataklizmánk, elfeledett és elveszett generációink történetére" - fogalmazott a miniszter, aki szerint ez a kiállítás is része ennek a közös emlékezésnek. Hende Csaba azt mondta: „Európának még nagyon sokat kell dolgoznia közös múltján, minden nemzedéknek újra fel kell fedeznie és meg kell értenie mindazt, amit egyebek között a borzalmas XX. század ránk hagyott". (MTI)Matei Ion Hoffmann német nagykövet és Hende Csaba honvédelmi miniszter megtekinti a budaörsi repülőteret az 1937. junius 20-i megnyitó ünnepségen ábrázoló terepasztalt a német és magyar légi fegyverkezés közös történelmét bemutató kiállítás megnyítóján a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeumban Fotó: Földi Imre/MTI


Vissza