Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A naspolya

Életmód

2013-10-13


A számos jó tulajdonsággal rendelkező gyümölcsöt október végén vagy november elején szüretelik. A karácsonyi ünnepi asztal dísze lehet, mert a szedés után nagyjából erre az időszakra puhul meg és lesz igazán érett a termés. Ha egyszer-kétszer megcsípi a dér, az utóérés még édesebb lesz.

A naspolya jellegzetes ízű, különösen tápláló gyümölcs: sok élelmi rostot (pektint), jelentős mennyiségben C-, E- és B-vitaminokat, karotint tartalmaz. Kiemelkedik kalcium, kálium, magnézium, cink, mangán, vas és réztartalma. Vastartalma miatt fogyasztása vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott és ezen kívül még csonterősítő hatása is van. A népi gyógyászatban a fa kérgének főzetét vérzések csillapítására, a magvak főzetét pedig vesekőhajtásra alkalmazták. Energiatartalma 55 kcal, 236 kJ/100 gramm.

fotó: Bánkuti Ákos


Vissza