Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Búcsú Környei „honvédtől”

Közélet > Biatorbágy

2013-10-08


Elhunyt id. Környei István. Az 1920. január 13-án született atléta, honvéd, géplakatos, családapa, önéletíró, író és verselő Biatorbágy méltán közismert és szeretett személyisége volt. Az önkormányzat saját halottjának tekinti – adta hírül Biatorbágy városi honlapja.

Környei István életének II. világháborús szakasza Katonasors címmel a Kráter Kiadó gondozásában jelent meg. A három kötetes honvédnaplójában részletesen beszámol fegyveres szolgálatának eseményeiről 1941-től, besorozásától addig, amíg 1945 januárjában tizedesi rangban leszerel és visszatér a biai civil életbe. A 2. gépkocsizó lövészzászlóaljban, a gyorshadtestnél naponta írt jegyzeteit emlékezetből felidézett párbeszédekkel, élményszerű leírásokkal egészítette ki. Az első kötet végül csak 2007-ben jelenhetett meg, a második, harmadik 2008-ban és 2009-ben.

Kenyérkereső munkája mellett négy gyermeket nevelt, iskoláztatott. Jó néhány atléta is felcseperedett edzői kezei alatt, 2008-ban „Fedák József Testnevelési és Sport Díj” kitüntetésben részesült. Tanította a géplakatos mesterséget, és háborús emlékei mellett lírai és helytörténeti írásokat is papírra vetett. Gondolatok című, válogatott költeményeket és napló részleteket tartalmazó kötetének első versét 16 évesen, az utolsót 2004-ben írta. A biatorbágyi Peca-tó és a Sporthorgász Egyesület 1952-1970-ig terjedő történetét az 1990-ben megjelentetett Biatorbágyi Horgász Krónikában meséli el.


Vissza