Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Dolgos kezek nyomán

Kultúra > Páty

2013-09-30


Dolgos hétköznapok, Jókedvű ünnepek, Csuhé csodák, Falusi életképek címmel láthatjuk a csuhé bábokat és fotókat bemutató tárlatot szeptember 8. és október 4. között a pátyi Közösségi Házban az első őszi tárlat keretében. A kiállított csuhé bábokat Kolozsvári Antalné készítette, a régi fotók ismeretlen kezek munkái.

A kiállítást Karas Dávid, a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának elnöke nyitotta meg. A két téma együttes bemutatására – csuhéfigurák, bibliai jelenetek, a fotók a pátyi emberek dolgos hétköznapjainak ábrázolása - ritkán kerül sor. Ötven-hatvan évvel ezelőtt zömében műtermi fotókat készítettek, nem volt divat a dolgos hétköznapok fotózása. Éppen emiatt kuriózum a mostani tárlat anyaga. A mai csuhébábok és az archív fotók egységét a közös sors, a közös hit, a napi munka kötelessége, az összetartozás adja.

A tárlat megnyitása Kisboldogasszony (Szűz Mária születésének) napjára esett. Ezen a napon kezdődik a dióverés, ekkor indulnak a fecskék délre és az őszi búza vetését is ezen a napon kezdték. A csuhé bábok és a fotók jelenetei is ezeket a témákat is láttatják a nézővel.

A csuhé bábok egyikében, a vízhordó lányban az alkotó édesanyját formázta meg, aki 1933-ban a komádi vásárban ivóvizet árult. Az azóta a kilencvenes éveiben járó, mára már dédmama is jelen volt a kiállításon.

Kolozsvári Antalné munkáira jellemző, az aprólékos, finom kidolgozás. Talán csak egy varázslatos mozdulat hiányzik, hogy az alakok kilépjenek a mozdulatlanságukból.

A fotók különösebb magyarázat nélkül is tükrözik, hogy szorgos őseink nehéz munkával töltött mindennapjaiban sem maradhatott él a jókedv. Ez az üzenetük a most élő generációnak is.

***

A következő kiállítás „CSAK RAJZOK” címmel  Csák Attila grafikáiból nyílik október 5-én 16 órakor pátyi a Közösségi Házban. A téma az őshonos állatfajok és ragadozó madarak.

Hájas


Vissza