Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Cigaretta kiskorúaknak - lebukás Budakeszin és Biatorbágyon is

Közélet > Budakeszi

2013-09-27


Még mindig vannak trafikok, ahol kiszolgálnak kiskorúakat. A hatósági ellenőrzésen túl a Hír TV Pamaszkönyv című fogyasztóvédelmi műsora egy fiatalkorú segítségével folytatta a nemzeti dohányboltok ellenőrzését. Hét Pest megyei üzletből négyben is eladtak cigarettát 18 éven alulinak, mégpedig két budakeszi, egy biatorbágyi és egy csömöri üzletben.

2013. július 1-jétől lényegesen megváltoztak a dohánytermék-értékesítés fogyasztóvédelmi szabályai. Az előírások alapvető célja a dohányzásnak a fiatalkorúak körében történő visszaszorítása, ennek érdekében a fiatalkorúak dohánytermékhez jutásának megakadályozása.

Fontos szabály, hogy 18 éven aluli személy nem léphet be a nemzeti dohányboltba és ott nem vásárolhat dohányterméket. Kétség esetén a dohánytermék-kiskereskedő köteles a fogyasztót életkora hitelt érdemlő igazolására felhívni, ennek hiányában a kiszolgálást meg kell tagadni, és fel kell szólítani az üzlethelyiség elhagyására.

Ha a fogyasztó az életkorát nem igazolja, vagy bebizonyosodik, hogy a fogyasztó fiatalkorú, részére semmilyen termék nem értékesíthető, és azonnal fel kell szólítani őt arra, hogy a dohánytermék értékesítési helyét hagyja el.

Amennyiben a felszólított fogyasztó a felhívás ellenére nem hagyja el a dohánytermék értékesítésének helyét, a dohánytermék-kiskereskedő a rendőrhatóság intézkedését kérheti.

A fentieken túl a dohánytermék-kiskereskedő köteles a dohánytermék értékesítését megtagadni abban az esetben is, ha annak gyanúja merül fel, hogy a nem fiatalkorú fogyasztó a dohányterméket fiatalkorú részére történő továbbadás céljából kívánja megvásárolni. Ellenkező esetben akár a működési engedély bevonását is kockáztathatja.

A Hír TV Panaszkönyv című adásának a nemzeti dohányboltokra vonatkozó részét (2 perc) megtekintheti itt! A film a budakeszi főutca Kossuth utcai kereszteződésében működő két dohányboltot mutatja.


Vissza