Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Szüret és borünnep

Közélet > Budajenő

2013-09-27


Szeptember 21-én tartotta Budajenő hagyományos szüreti borünnepét. A vendégborászatok mellett a környékbeli művészek, kézművesek és kulturális csoportok is bemutatkozhattak. A koncepciózusan szépülő településsel bejárással egybe kötött vetélkedő keretében ismerkedhettek a vállalkozó kedvű látogatók.

A nemrég felújított pincesoron pannonhalmi, badacsonyi, villányi, Balaton-felvidéki, egri és tokaji pincészetek kínálták boraikat. Tökről a Nyakas Pince, Budajenőről Gervai János pincészete képviselte a hazai színeket. Eközben a pincesorral szemben kézművesek, őstermelők  termékeivel lehetett ismerkedni. Az evés-iváshoz a jó hangulatot hagyományosan a töki cigányzenekar biztosította. A főúton pedig díszes hintókon népviseletes hagyományőrzők emelték a szüreti hangulatot.

Miközben a szőlőpréselés és a borkészítés fárasztó műveleteivel ismerkedhettek a kisebbek, a budakeszi HÍD Családsegítő gyermekfoglalkoztatót működtetett, bemutatót tartott az budajenői aikido sportklub.

Egy fiatal töki művész házaspár, Kemény Juli festőművész és Fejér Máté szobrász alkotásaiból nyílt kiállítás ARCOK címmel a Pincesoron. A falu műemlékeit örökségvédelmi séta és családi vetélkedő keretében népszerűsítették. Az egyéni sétához térképet és leírást és egy kitöltendő tesztlapot lehetett igényelni az önkormányzati standnál. A helyes megfejtők között könyvjutalmat, budajenői emléktárgyakat sorsoltak ki.

fotók: Olasz Krisztina


Vissza