Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Finiséhez érkezett a választási kampány

Közélet > Budakeszi

2006-09-26


A polgármester-jelöltek, akiknek a választáson való indulásukhoz minimálisan háromszáz érvényes kopogtató cédulát kellett szeptember 8-ig a Helyi Választási Bizottsághoz (HVB) leadniuk, teljesítették ezt a feladatot. A HVB tájékoztatása szerint Lendvay Endrét (FIDESZ-KDNP) 350 körüli, Szabó Ákos Pétert (MSZP-SZDSZ) 600 körüli, Tagai Istvánt (Keszikör-Vállalkozók Egyesülete) 900 feletti és Kerekes Sándort 303 darab érvényes kopogtató cédulával vették nyilvántartásba.

A  HVB elnökének tájékoztatása szerint e számokból amiatt nem vonhatunk le messzemenő következtetéseket, mert a jelöltek a begyűjtött kopogtató cédulák egy részét visszatartják, hogy ne derüljön ki, kinek kik a támogatói.
A HVB-hez eddig két panaszbeadvány érkezett: Lendvay Endre panaszát elutasította a bizottság, míg az MSZP panaszának helyt adott és a FIDESZ-KDNP-t eltiltotta a választási plakátok további felülragasztásától.
A FIDESZ-KDNP jelöltjei szeptember 26-án, kedden 18 órakor tartanak kampánygyűlést az Erkel Ferenc Művelődési Központban. Remélhetőleg akkor a programjukat is megismerhetik az érdeklődők, amit a Civilek Budakeszi fejlesztéséért címen összeállt szakértő csapat állított össze, még 2003-ban megkezdve a munkát. Kérdés, ez mennyire tekinthető majd Lendvay saját programjának, hiszen a kidolgozásában számos választási ellenfele is részt vett, így többek között Tagai István polgármester-jelölt is. Képviselő-jelöltjeikkel a Fő téri volt lottózóban működtetett kampányirodán találkozhatnak hétköznap esténként az érdeklődők.
Tagai István és csapata szeptember 8-án mutatta be programját a Szent László Házban. Az egyes fejezeteket kidolgozóik fejtették ki az érdeklődők előtt így pl. Pataky Szabolcs a városfejlesztés, Kovács Enikő a közlekedés, Ligetfalvy Károly a helyi kulturális élet, Csomor Rita a népjóléti és szociális ügyeiben tette meg észrevételeit és javaslatait. Szeptember 10-én kampánynyitó rendezvényt tartottak a Fő téri parkban, szeptember 25-én este pedig a művelődési központban lesz kampánygyűlésük. Programjukat nyomtatott formában is megismerhetik, a napokban kerül a postaládákba. Tagai István a budakeszi önkormányzati vezetőktől eddig szokatlan felajánlást tett: nem tart igényt a polgármesteri tiszteletdíjra, azt megválasztása esetén jótékony célra kívánja fordítani a város legnagyobb adófizetőjeként és a helyi civilkezdeményezések jelentős támogatójaként ismert jelölt.
Az MSZP szeptember 24-én 18 órakor tart kampánygyűlést a művelődési központban, ahol Szabó Ákos Péter bemutatja a csapatát. Programjukat a rendezvényen nem ismerhetjük meg, mivel kötetlen beszélgetés formájában tervezik az összejövetelt, ahol a politikáról kevéssé kívánnak beszélni, inkább a United Unplugged koncertjével kötötték össze programjukat. Az országos politikában zajló eseményeket figyelembe véve érthető is a politikamentes kampányra való törekvés.
Kerekes Sándor polgármesterjelölt az olcsó kampány híve, a szavazáson való részvételre buzdít. Megválasztása esetén díjazásának egy részét adományozásra fordítaná. A választásokig a MARABU futóversenyen találkozhatunk vele és a budakeszi régi temetőben, ahová csapatot tervezett a még elhanyagolt parcellák helyrehozására.
dr. Schmidt Géza, a Pest Megyei Független Polgárok és Polgármesterek Szövetségének vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Pest Megyei Független Polgárok és Polgármesterek Szövetsége együttműködést alakított ki a Magyar Önkormányzatok Szövetségével és a Pest Megyei Kereskedelmi Kamarával. A megyei önkormányzati választásokon együtt indulnak, mert meggyőződésük, hogy a pártok politikusai mellett nagy szükség van azokra, akik a gazdaságot és a szakmát képviselik. Közös listájuk jelöltjeit e szerint válogatták össze. Kéri támogatóikat, hogy a megye szavazólapon a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara listájára szavazzanak.

Vissza