Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A Huawei számára Biatorbágy lesz Európa kapuja

Gazdasági rovat > Biatorbágy

2013-09-26


Bővíti biatorbágyi üzemét és minden Európába szánt termékét Magyarországon keresztül készül az európai piacra szállítani a kínai Huawei Technologies Hungary. A 2011-ben még Pécsre tervezett beruházás havonta háromezer kamiont és 1500 új munkahelyet jelent a térségnek.

A Huawei Technologies Hungary 2005-től működteti Magyarországon az európai ellátó központját, ami a budapesti központ irányítása alatt a pécsi és komáromi összeszerelő üzemeket és a biatorbágyi logisztikai központot foglalja magába.

A Huawei Technologies Hungary közel 30 ezer négyzetméteres, havonta 3 ezer kamiont indító logisztikai központot létesít a Biatorbágyon - jelentette be Bin Junszong, a vállalat ügyvezető igazgatója egy szeptember közeoi sajtótájékoztatón. Valamennyi európai piacra szánt termékét 2015-ig magyarországi üzemeiben állítja elő, illetve a biatorbágyi logisztikai központ közvetítésével juttatja az európai piacra. A biatorbágyi logisztikai központot partnerként az DHL és a Westlog vállalatok üzemeltetik, innen indítják útnak a Huawei termékeivel megrakott kamionokat Európa, Észak-Afrika, Oroszország és Közel-Kelet felé.

A kínai távközlési cég a logisztikai központ létesítése mellett termelését is növeli Magyarországon: az eddigi, jórészt vezeték nélküli távközlési hálózatokhoz szükséges berendezéseken kívül szinte valamennyi, a Huawei portfóliójában szereplő, vezetékes, mobil, optikai, adatforgalmi és egyéb más távközlési berendezés összeszerelése 2015-ig megindul Magyarországon. Az innen jelenleg kiszolgált 40 ország száma is ötvenötre nő a vállalat tervei szerint. A termelésbővítés keretében a Huawei által közvetlenül és közvetve foglalkoztatottak száma a jelenlegi másfél ezernek duplájára, 3 ezerre emelkedik - hangsúlyozta.
   
A Huawei több összeszerelő és logisztikai üzemet, csarnokot magában foglaló magyarországi európai ellátó központjának teljes szállítási és raktározási tevékenysége Biatorbágyra kerül át - Budapestről és Üllőről is. A Huawei számára a termelési feladatokat a Flextronics pécsi és a Foxconn komáromi üzeme látja el. A cégirányítás továbbra is Budapesten marad.
   
Bin Junszong kiemelte, hogy az első félév eredményeként a vállalat beszállítóként részt vesz az európai uniós előírásoknak megfelelő, 112-es segélyhívó rendszer kiépítésében. A cég továbbá két, nagy távközlési szolgáltató vezetékes, optikai hálózatát is másodpercenként 100 Gbit-os sebességűre fejlesztette.
   
A Huawei Technologies Co. kínai multinacionális mobil és távközlési hálózati berendezéseket gyártó vállalat a világ 150 országában 150 ezer főt foglalkoztat. Ügyfelei között tudhat a világ ötven vezető távközlési szolgáltatójából 45-öt, így termékeivel és berendezéseivel a világ lakosságának egyharmadát szolgálja ki közvetlenül, vagy közvetve. A Huawei Technologies Co. 2012-ben 35,4 milliárd dollár értékesítési árbevételre tett szert, az idei első félévben pedig Bin Junszong tájékoztatása szerint már 18,5 milliárd dollárra.


Vissza