Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Ötmilliárdot költenének a Normafára

Életmód > Pest megye

2013-09-20


Az elkövetkező években ötmilliárd forint körüli fejlesztő beruházás várható a magyar főváros rendkívüli adottságokkal rendelkező pihenőhelyén, a Normafánál. Idén 95 millió, 2014-ben pedig 620 millió forintot biztosít a központi költségvetés a XII. kerületi önkormányzat számára a Normafánál kiépülő közpark tervezéséhez. A Normafa Park ügyét a múlt héten tárgyalta az országgyűlés.

 A Normafa-síház

A kiemelt beruházás koncepciójában sípályák, ahhoz kapcsolódóan drótpályák és hóágyúrendszer, szánkópályák, játszótér és erdei tornapálya, hegyi futó- és kerékpárpálya és nyári bobpálya építése is szerepel. A hóágyúrendszerhez felszín alatti víztározót, fogadóépületet, síklubházakat is építenének. Fejlesztenék a közvilágítási és kerékpárút-rendszert, a parkolókat, a megközelítési utakat és egyben egyirányúsítanák is őket.

 Az egykori Fácános fogadó

A János-hegyi Erzsébet-kilátóhoz vezető utat felújítanák, a történelmi épületeket és területeket hasznosítanák. Vendéglátó és szálláshelyek jönnének létre, kiemelve a híres Fácános felújítását. A Szent Anna-réten pedig végre felépülhet a Szűz Mária, a Világ Királynője Engesztlő Kápolna, melynek alapkövét még 1944-ben rakták le.

Törvénnyel alapoznák meg a Normafa Park fejlesztéseit

A Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett indítvány célja a történelmi sportterület hagyományaira épülő, elsősorban a sí sportág népszerűsítésén alapuló, európai színvonalú sportközpont kialakításának megalapozása. A területen olyan közparkot alakítanak ki a táj- és természetvédelmi szempontok figyelembe vételével, amely egész évben biztosítja a Normafa kihasználtságának feltételeit, turisztikai szempontból egyedülálló a vonzereje, továbbá a vendéglátás és a szállodák fellendülésével erősíti a munkahelyteremtést és a belföldi turizmust.

Az előterjesztés kiemelt fontosságúnak tartja azt is, hogy minden budapesti általános iskolásnak elérhető módon, akár iskolai keretek között lehetősége legyen megtanulni síelni. A sísport egykori kiemelt szerepének visszanyeréséhez és a biztonságos szabadtéri sportolás feltételeinek megteremtéséhez olyan közösségi használatú parkerdőt kell kialakítani, amely biztosítja a védett, közösségi jelentőségű természeti értékek, területek megmaradását, funkciójának betöltését, a lokális kulturális értékek megőrzését, illetve helyreállítását, valamint széleskörű kikapcsolódási lehetőségeket.

Az indítvány szerint a Normafa környékén érvényes természetvédelmi, erdővédelmi és építésügyi szabályok jelenleg nem teszik lehetővé a céloknak megfelelő infrastrukturális beruházások megvalósítását. A jelenlegi szabályrendszerrel nem lehet megszüntetni a terület jogszerűtlen használatát, például a downhill kerékpározást, s a történelmi hagyományokhoz visszanyúló tényleges használat sincs összhangban az országos jogszabályokkal.

A törvényjavaslat részletesen szabályozza az egyes területeken elhelyezhető funkciókat, a beépíthetőség tiltását vagy kis mértékű növelését. Kitér arra is, hogy az állami tulajdonban lévő földterületek ingyenesen a XII. önkormányzat vagyonkezelésébe kerülnek. A kormány olyan törvény megalkotását tartja szükségesnek, amely lehetővé teszi az európai színvonalú sportkomplexum kialakítását, de nem változtatja meg országos érvénnyel a természetvédelmi, erdővédelmi és építésügyi szabályokat, csak kifejezetten a Normafa területére enged eltérést.

Vita az Országgyűlésben

Hegedűs Lorántné (Jobbik) a parlamenti vitában elhagzott felszólalásában ez utóbbi lépést kifogásolta elsősorban, szerinte egy önkormányzatnak meg kell felelnie a szabályozási és építési terveknek, szabályoknak, most viszont sarkalatos törvényt írnak egy területre, a lépés pedig - mint mondta - "minimum érdekes" és elfogadhatatlan gyakorlat.
  
Szél Bernadett (LMP) amellett, hogy megerősítette az előtte felszólaló jobbikos képviselő által elmondottakat, arra is kitért, hogy olyan területen akarják növelni a beépíthetőséget, ahova családok ezrei járnak pihenni. Szerinte inkább szinten kellene tartani vagy csökkenteni ezt a mutatót. Szerinte a beruházás  fenntarthatatlannak tűnik. Azt kérdezte, készítettek-e környezeti hatástanulmányt, illetve hogy biztosan Natura 2000 védelem alatt álló területen kell-e hóágyúzott sípályákat építeni.

A független Szabó Rebeka szintén a hatástanulmányokat hiányolta, illetve megkérdőjelezte a környezetszennyező hóágyúzás értelmét, mivel a tanulmányok szerint kevés a havas napok száma Normafánál. Azt kérte képviselőtársaitól, hogy ha már "megalomán" beruházást terveznek, akkor figyeljenek a környezeti hatásokra is.

A szocialista Horváth András Tibor azt mondta, a szebb és kulturáltabb környezettel egyetértenek, de ők is hiányolják a hatástanulmányokat és az egyeztetéseket.

Pokorni Zoltán (Fidesz), a kerület polgármestere a kérdésekre úgy reagált: az elmúlt évtizedek tapasztalata alapján érthető, hogy kétely van az önkormányzatok vagyonkezelési és fejlesztési politikájával kapcsolatban. Elmondása szerint állami és magántulajdon keveredik, illetve sok a műemlék a területen, a régi hóágyúk és felvonók maradványait pedig benőtte a gaz. Közlése szerint sokan kérték, hogy tegyék rendbe a területet. A cél a régi épületek felújítása és minél kevesebb új építése - mondta Pokorni Zoltán, hozzátéve: síparadicsom nem lesz a területből, mert arra alkalmatlan, nem fog több ezer turista oda látogatni, és új szállodák sem lesznek, de a helyiek a gyerekeket meg tudják tanítani síelni. További cél a kötöttpályás közlekedés fejlesztése a fogaskerekű meghosszabbításával, és új parkolót is kijelölnek a hegy lábánál. Pokorni Zoltán a sarkalatos törvényt azzal indokolta, hogy a célokat a Pilisi Parkerdőn és a BKV-n nem tudta "átverni", mivel nagyon bonyolult a szabályrendszer, ezért kérte a kormány segítségét. Hozzátette: "valóban furcsa" a helyzet, más megoldást is el tudott volna fogadni.


   
Pokorni helyi népszavazást kezdeményez a fejlesztésről

A polgármester az M1 Az este szeptember 18-i műsorában azt mondta: a park fejlesztését megelőző Natura 2000-es vizsgálatok egy évig tartanak, ennek függvényében jelölik ki például az új sípályák helyét. A vizsgálatot az ötletek, igények felmérése, megvalósíthatósági tanulmány és egyeztetések követik. Ha mindez megtörtént és pontosan látható, hogy a természetvédelmi szabályok mit engednek, akkor azt javasolja, hogy legyen népszavazás a kerületben arról, hogy az ott élők az ismert szabályok és feltételek mellett akarják-e a beruházást. A végső szót a hegyvidékiek mondják ki - tette hozzá.

A helyi népszavazásról szóló javaslatról a jövő héten dönthet a XII. kerület képviselő-testülete. (MTI/Iránytű)


Vissza