Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Új köztéri szobor készül Budakeszin

Építészet > Budakeszi

2013-09-16


Budakeszi német önkormányzata pályázatot írt ki Õseink emlékére (Zum andenken unserer Ahnen) elnevezésű német nemzetiségi emlékmű köztéri felállítására. A meghívásos pályázaton hat művész közül négy adott be pályázatot, amelyet egy szakmai zsűri, egy társadalmi zsűri is elbírált, a helyi főépítész és a műemléki környezet miatt Klaniczay Péter műemléki felügyelő is véleményezett. A német önkormányzat a képen látható alkotás mellett döntött és döntéséhez a városi önkormányzat jóváhagyását kérte.

A város képviselő-testületének döntése szeptember 5-én megszületett, s jóváhagyta a nemzetiségi önkormányzat döntését. Szeptember 30-ig a budakeszi német önkormányzat már indul egy nemzetiségi szobrok állítását támogató pályázaton a pénzügyi fedezet biztosítására. A nyertes pályaművet a főutcai, egykori Bagolyvár, ma Szent László Közösségi Ház előtti kis ligetben tervezik felállítani, a terület rendezése mellett.

A szobrot Józsa Bálint, 1987 óta Munkácsy-díjas szobrászművész készti. A művész nagyobb munkái többek között a szegedi 3 méteres „Gömb”, a Haematologiai és Vértranszfúziós Intézet előtti 7 méteres„Lüktetés”, a szegedi Új Klinika aulaterébe készített 22 méteres „Mobilplasztika”, a székesfehérvári„Millenniumi Emlékjel”.

Koós Hutás Katalin

fotók: Bánkuti Ákos


Vissza