Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Érd vízellátásának javítása Biatorbágyot is érinti

Gazdasági rovat > Biatorbágy

2013-09-12


Elindultak a kivitelezési munkálatai annak a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében megvalósuló projektnek, amelynek során közel másfél milliárd forintból javítják mintegy 115 ezer ember ivóvízellátásának minőségét Érden és környékén.

A projektnek köszönhetően a beruházással nemcsak a vízellátás minősége javul Érden, Diósdon, Tárnokon, Sóskúton, Törökbálinton, Pusztazámoron és Biatorbágyon, de várhatóan gazdaságosabbá válik az ellátás, így csökkenhetnek a lakosság költségei.

A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg, a beruházás összköltsége 1,4 milliárd forint, amelyből 1,2 milliárd forint a vissza nem térítendő támogatás; a 200 millió forintos önrészt Érd biztosítja.

Az Érd és Térsége Vízmű Kft. (ÉTV) szakmai irányításával megvalósuló modernizálás révén új, korszerű rendszer működteti majd Érd alsó nyomászónáját és mintegy 6,1 kilométernyi nagy átmérőjű főnyomócsövet cserélnek újra. A mintegy 115 ezer embert érintő fejlesztés révén a felújított hálózati szakaszokon megszűnnek majd a csőtörések, 25-30 ezer köbméterrel kevesebb lesz a vízveszteség, s tovább javul az ÉTV tevékenységének színvonala.

A 74 százalékban hét önkormányzat, 26 százalékban két szakmai tulajdonos birtokában lévő ÉTV 2012-es éves árbevétele 3,18 milliárd forint volt, ebből a vízszolgáltatás bevétele mintegy 2 milliárd forintot tett ki.

A négy elemből álló projekt kivitelezési munkáit a PH-Érd Konzorcium, valamint a CMA Konzorcium végzi, a befejezés határideje 2014 tavasza. (MTI)


Vissza