Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


MOBILrégió: ingyenes turisztikai alkalmazás

Gazdasági rovat > Budakeszi

2013-09-10


Öt budakeszi lokálpatrióta több hónapos fejlesztőmunka eredményeként önerőből hozta létre azt a város nevezetességeit bemutató, okostelefonokon futtatható alkalmazást, amelyre Budaörs például önkormányzati fejlesztés eredményeként tett szert. A folyamatosan bővülő, háromnyelvű programot rövidesen vállalkozói kuponrendszerrel egészítik ki és az információszolgáltatás bővítéséhez a „budaizöld” régió településeinek és vállalkozásainak csatlakozását várják. A program részleteiről a munkacsoport két tagját, Schrotti Jánost, Budakeszi német önkormányzatának elnökét és Menczinger Mihályt, a fejlesztésben résztvevők egyikét kérdeztem.

Ma már a telefonnak csak egy részfunkciója, hogy telefonálni tudunk rajta. A mobiltelefonokat értékesítő szaküzletekben gombos telefonok már egyre nehezebben kaphatók. Lassan a mobil telefonnal rendelkezők mind okostelefonok birtokosaivá válnak.

Az alkalmazás első verziója a Turisztika menü alatt Budakeszi turisztikai látványosságait és az azokhoz tartozó ismereteket tartalmazza. A város valósághű, egyedileg rajzolt, nagyítható térképén a szintén egyedileg megrajzolt, kiemelt látnivalókra kattintva feljön több fotó, a hozzá tartozó ismertető, amelynek szövege kihangosítva is meghallgatható. Beszélgetésünk pillanatában tizenöt látnivalóra lehetett rákeresni, de folyamatosan bővülnek a pontok. A következő húsz pont is elkészült már, a stúdiófelvételek hiányoznak csak és az egyedi, később három dimenzióban is megtekinthető grafikák. A már futtatható pontok a budakeszi vadasparkot, a makkosi templomot, a budakeszi plébániatemplomot, a kálváriát, az első világháborús emlékművet, az ülő Krisztust, a városházát, a Schieli-kápolnát, a Himnusz-szobrot, a temetőt, a mamutfenyőt, a farkashegyi repteret, a Szent László Közösségi házat (az egykori Bagolyvárat) és a Mezei Mária-házat mutatják be.

A hangos ismertetőt nem a számítógép generálja, hanem stúdiófelvételeken budakeszi fiatalok hangját halljuk. A magyar szöveget Schmotzer Kristóf, a németet Vincze Viktória, az angolt Pálfy Lilla tolmácsolja. A német szövegeket Mayer Edina, az angolt Rácz Mátyás fordította és lektorálta, a magyar szöveg Gellér Dávid és Mocsnek Katalin munkája.

A program túraútvonalakat is javasol, a Múlt gomb alatt 1778-ből és 1945-ből származó régi térképek segítségével a múltba kalauzol, a település egyes részeinek múlt századi sváb elnevezéseit ismerheti meg. A Jelen gomb megnyomásával a google-térképre ugorhatunk át, amin beazonosítható, hogy pontosan hol állunk, a street wiew, azaz az utcakép részletességéig. A későbbiekben a helyi szolgáltatók elérhetőségeivel és ajánlataival egészítenének ki a turisták és a helyi közönség számára, kategóriák szerint kereshetően.

Az események menüpont alatt a program kategóriánként és településenként szűrhető, online frissülő kulturális programajánlót is kínál.

A MOBILrégió alkalmazás Apple IOS és Android operációs rendszerrel rendelkező készülékekre ingyenesen letölthető. Mivel az Adobe AIR technológiára épül, csak azokon a készülékeken futtatható, amelyeken ez a rendszer futni képes. Minden Apple IOS készüléken futtatható, de az Android-os eszközök esetében minimum ARMv7 utasításkészletű processzor szükséges a készülékbe.

A vállalkozások akcióit egy kuponrendszerrel teszik közzé, ahol minden egy egyes vállalkozás megjelentetheti a saját kuponját az aktuálisan kínált kedvezményeivel, szintén kategóriánként szűrhető rendszerben, a Kuponok menüpont alatt. A kedvezmény beváltása vonalkóddal lesz lehetséges. Ez a szolgáltatás november 1-jén indul. A november előtti tesztidőszakot egyelőre tíz vállalkozóval indítják el, de az éles üzemre már lehet jelentkezni a rendszer üzemeltetésével megbízott Sapienter Pannónia Szociális Szövetkezet elérhetőségein (www.sapienter.hu). További részletek a www.mobilregio.hu oldalon.

Az üzemeltető egy szociális szövetkezet

A kuponokból a fejlesztők és üzemeltetők bevételt remélnek a szociális szövetkezet számára, amely szintén új színt hoz a térség életébe, tájékoztatta lapunkat a szövetkezet vezetője, Schrotti János. A szövetkezet küldetésének a produktívan működő civil szervezetek működésének segítését tekinti a szolgáltatásaival: ügyvitel, könyvelés, pályázatírás, honlap-szerkesztés, fordítás, tolmácsolás, idegenvezetés több nyelven is, rendezvényszervezés, korrepetálás, képzések szervezése és minden más. Egyedi igényekre egyedi szolgáltatást biztosítanak. Várják tehát azok jelentkezését, akik igénylik, és akik nyújtani tudják ezeket a szolgáltatásokat.

Koós Hutás Katalin

Kapcsolódó cikkünk: Ingyen: Budaörs okostelefonon - 2013-08-30


Vissza