Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Orbán Viktor Törökbálinton nyitott ma tanévet

Közélet > Pest megye

2013-09-02


A rendszerváltás óta ilyen nagyságrendű iskolaberuházás még nem volt az országban. Az 6,7 milliárd forintos állami támogatásnak köszönhetően az intézményben negyven évig oktató egykori tanárról elnevezett Bálint Márton Általános és Középiskola tizenhat tanteremmel és nyolc szaktanteremmel, korszerű sportcsarnokkal és uszodával bővült. A miniszterelnök hangsúlyozottan kiemelte Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő szerepét az állami támogatás elnyerésében.

Az intzémény továbbfejlesztésére még egy sportpálya megépítésének a támogatását is kilátásba helyezte a miniszterelnök, a jövő évi választások eredményének függvényében.

Orbán Viktor kormányfő beszédében kitért arra, hogy nem volt helyes az oktatási intézményekben a nevelés (a testi-lelki növekedés) háttérbe szorítása, ami miatt csak pedagógusaink lelkiismeretén múlt, hogy mi történik ezen a téren. A kormány ezért vezette be a mindennapos testnevelést, valamint a hit- és erkölcstant.

Minden ország olyan lesz, mint az ifjúsága, ezért volt nagy jelentőségű, hogy a kormány a kétharmados felhatalmazás birtokában átvette az iskolák működtetését, hogy megszüntethesse azt a kirívó és bántó különbséget, amely az egyes országrészek intézményei között korábban megnyilvánult.

359 iskolában indítottak iskolafejlesztési programot - emelte ki e a miniszterelnök - egy olyan időszakban, amikor az Európai Unió és benne Magyarország is a gazdasági válság nehézségeivel küzd. Az ingyenes tankönyvek bevezetésének folyamatában egyelőre az elsősöknek és a rászorulóknak juttatják ezt a kedvezményt, amely Törökbálinton 114 elsős érint. A pedagógusi pálya rangjának visszaadásában pedig jeletős szerep jut a pedagógus életpálya-modell kidolgozásának.

A törökbálinti gigaberuházás 2010 végén állt le amiatt, hogy a kormány egy törvénymódosítással úgy döntött, hogy többek között a törökbálinti székhelyű Telenor távközlési cég 2,5 milliárd forintos iparűzési adóját is 2011-től szétosztják az ország 3200 települése között. Ezzel a város bevételei olyan arányban lecsökkentek, hogy állami szerepvállalás és a kezdeti tervek módosítása nélkül a beruházást befejezni nem tudták volna. Ebben játszott kiemelkedő szerepet Csenger-Zalán Zsolt, a térség országgyűlési képviselője a miniszterelnök szavai szerint.

 Koós Hutás Katalin


Vissza