Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Városi rangot kapott Diósd

Közélet > Pest megye

2013-08-22


Hat Pest megyei településnek, többek között Diósdnak adományozott városi címet Áder János köztársasági elnök Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslatára július 15-én. Az újdonsült város avatóünnepségén, augusztus 19-én Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott adta át a településnek az erről szóló okiratot.

„Szent István ünnepén az államalapító érdemeit méltatva nem szabad elfelejteni, hogy az erős állam alapjainak lerakása mellett az első városok életre hívása is István királynak köszönhető” - mondta az ünnepség keretében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Fazekas Sándor a Szent István napi megemlékezéssel egybekötött kétnapos városavató ünnepség szónokaként egyebek között arról beszélt, hogy a július 15-én városi rangra emelt Diósd elsősorban az ott élők óriási teljesítményének és a helyi önkormányzat erőfeszítéseinek köszönhetően érdemelte ki a címet. „A keresztény hit, a szülőföld szeretete, valamint a sok-sok megpróbáltatás ezeréves ívként vezetett a várossá válásig” - hangsúlyozta Fazekas Sándor, aki azt kívánta az ünneplő közönségnek, hogy őrizzék meg a korábbi nagyközség egymásra figyelő hagyományait, ugyanakkor használják ki a városi ranggal együtt járó fokozott pezsgést, illetve a további építkezés, fejlődés lehetőségeit.

A testvérvárosok küldötteinek és a szomszédos települések polgármestereinek jelenlétében tartott ünnepségen a város kulcsát a vidékfejlesztési tárca vezetője, míg a várossá válást igazoló közigazgatási és igazságügyi miniszteri okiratot Tarnai Richárd kormánymegbízott adta Spéth Gézának, Diósd polgármesterének.

Pest megye kormánymegbízottja beszédében kiemelte, nem a statisztikák teszik valóban várossá a települést, hanem a benne élő emberek, a közösség, akik hittel és kitartással alakítják lakóhelyüket.

(Pest Megyei Kormányhivatal)


Vissza