Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


78 lakás épülhet a Budakeszierdőben

Építészet > Budakeszi

2022-07-14


952_12kerulet-beruhazas-png-epiteszforum-10-2022-07-11-152120.jpg78 lakásos beruházást terveznek a XII. kerületi Budakeszierdőben, a Konkoly-Thege Miklós út 19/B alatt, ahol korábban egy azóta már lebontott iskola állt. A Pest Megyei Kormány-hivatal nemrég elindította a környezet-védelmi hatósági eljárást, mivel a beruházás természetvédelmi területet érint. A tulajdonos és beruházó az OMEGA 99 Ingatlanforgalmazó Kft., a generáltervező a Gábor & Svejkovszky Építésziroda - írja az Építészfórum.A projekt helyszíne a Budai Tájvédelmi Körzet, a Budai-hegység kiemelt jelentőségű különleges természetmegőrzési terület és az Országos Ökológiai Hálózat pufferterületének része. Három tömböt valósítanának meg itt, két szint pince + földszint + 4 emelet + Penthouse szintekkel, a két pinceszinten több mint 150 parkolóhelyet alakítanának ki. A tervezési terület összesen 9872 m2, a kerületi szabályozás szerint intézményi, jellemzően szabadonálló jellegű terület (Vi-2) építési övezeteibe tartozik (Vi-2/ÉK-25).

952_12kerulet-beruhazas-png-epiteszforum-10-2022-07-11-152120.jpg

A területet kelet felől lakóövezet, a többi oldalról laza beépítésű intézményi övezet, illetve erdőterületek határolják, az ingatlanon jelentős növényállomány található. A Konkoly-Thege útnak azon az oldalán, ahová a lakótömböket elképzelték, egy olyan intézményi tengely alakult ki a második világháború után, amelynek északi pontját a Csillagvizsgáló, déli pontját az 1950-ben alapított Központi Fizikai Kutatóintézet képezi. Utóbbitól északabbra 1948-ban települt az Úttörőváros, ma Csillebérci Szabadidő és Ifjúsági Központ több építménye, az Úttörővasút (ma MÁV Széchenyi-hegyi Gyermekvasút), melynek Csillebérc megállója a tervezési területtől délebbre található. Ennek a tengelynek volt a része a 2018-ban elbontott iskolaépület is - derül ki az előzetes vizsgálati dokumentációból.

A természetvédelmi besorolást illetően arról is írnak, hogy az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal 1978-as határozatával hozta létre a Budai Tájvédelmi Körzetet, amelynek védelme kezdetben valószínűleg nem terjedt ki a mai ingatlan területére, ám a 2007-es miniszteri rendeletben már egyértelműen szerepel. 2010-ben ezt Natura 2000 területi besorolás is kiegészítette. Mint megjegyzik, a korábbi építkezést, majd bontást követően a terület ökológiai értéke elmarad a nyugatra található erdős részektől, a telek az Országos Ökológiai Hálózatnak csak a pufferterület övezetébe tartozik a 2018-as besorolás szerint. Amikor rögzítették az alapállapotot, úgy ítélték meg, hogy a terület roncsoltsága miatt "sem a jogszabály szerinti természetvédelmi funkció, sem az intézményi/lakó funkció nem érvényesül".

A dokumentáció szerint "tapasztalat, hogy természetvédelmi területen lakóknak környezettudatossága életvitelük részévé válik, megőrizve annak környezeti állapotát", illetve úgy vélik, hogy az egykori iskola zavaró hatása nagyobb lehetett a természetvédelmi területre, mint a háromtömbös lakóprojekt építése.

A teljes cikk IDE kattinva elérhető.


Vissza