Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A 84. könyvhét újdonságai

Kultúra

2013-06-06


Molnár Krisztina Rita: Maléna kertje és Csath Magdolna: HONNAN, HOVÁ? - Süllyedünk, vagy felemelkedünk? címmel a könyvhétre megjelent köteteit mutatjuk be.

Molnár Krisztina Rita: Maléna kertje

2011-es Aranyvackor meseíró pályázaton Molnár Krisztina Rita költő és Simonyi Cecília grafikus nyerte a prae.hu és a Naphegy kiadó különdíját. Könyvtervük képi és szövegvilága rendkívül részletgazdag, a mese finom líraisága pedig jó adag humorral párosul. Füge Malénát nemcsak szokatlan neve teszi különlegessé, hanem sok minden más mellett például az is, hogy remekül zongorázik, szépen rajzol és egy több ezer éves tücsök a legjobb barátja. Legalábbis eleinte. Aztán az idő előrehaladtával, ahogy Máli egyre jobban kimerészkedik a védelmet nyújtó álomvilágából, egyre többen lesznek a barátok is. Molnár Krisztina Rita az idei könyvhétre a Nagyhegy Kiadó gondozásában megjelent meseregénye kiváló olvasmány az elmélyülést kedvelő olvasóknak.

***

Csath Magdolna: HONNAN, HOVÁ? - Süllyedünk, vagy felemelkedünk?

A könyvhétre a Kairosz Kiadó gondozásában megjelent kötet – bár lehet, hogy ez meglepő egy közgazdásztól, Csath Magdolna személyes hitvallásával, értékrendjének bemutatásával kezdődik. Mit tart fontosnak, miért dolgozik, milyen ügyet szolgál? Közte és a mainstream, neoliberális közgazdászok között az alapvető különbség az, hogy szerinte a gazdaság van az emberért, és nem az ember a gazdaságért. A közgazdaságtant nem tartja a számok, a pénz, a racionalitás és az önérdek kizárólagos birodalmának. Minden gazdasági döntés egyben értékválasztás is. Az, hogy a politikusok a szűkös erőforrások elosztásánál mit tartanak fontosnak, egyben értékrendjüket is kifejezi. A szerző alapvetően proaktív típusú, kockázatvállaló és optimista alkatú ember, aki a megbízhatóságot, a tisztességet becsüli, és az autonóm tudást, a képességeket ismeri el.


Vissza