Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A boldogság kék Kacsája

Olvasói levelek > Budakeszi

2013-05-08


Végy egy hórihorgas informatikust, aki – megunván a számítógépek lelketlenségét – fejébe vette, hogy óvó bácsi lesz. Adj mellé egy csupa mosoly, tettre kész óvónőt, aki fiatal kora ellenére olyan tapasztalattal és vidám bölcsességgel terelgeti kis csapatát, hogy bármely kolléga példát vehetne róla. Hintsd meg őket egy zsák bolhával (avagy egy csapat óvodással), rázd jól össze, hogy megfelelő elegyet kapj és máris kész a Kacsa csoport.

Nem, kedves Olvasó, nem csúsztak össze a címek és tartalmak a szerkesztőségben. A budakeszi Szivárvány Óvoda Kacsa csoportja valóban a boldogság kis szigete, amely történetesen egy kék csoportszobában éli vidám hétköznapjait. Kondorosy Csanád és Parádi Kinga óvodapedagógusok vezetésével olyan élménypedagógiában van részük az ide járó szerencsés kisgyermekeknek, amelyhez foghatót kevesen tapasztalhatnak meg állami óvodában. Szülőként biztosak lehetünk abban, hogy a gyerekek állnak a középpontban, és mély empátiával veszik körül őket kicsiny emberekként és közösségként is. Kinga néni és Csanád bácsi nemcsak megőrzi a gyerekeket, hanem élményekkel gazdagítja őket.

E két óvodapedagógust nehezen lehetne lustálkodáson érni. Hol KRESZ-pályát festenek az óvoda pályájára, hol konyhakertet létesítenek a gyerekekkel. Az udvaron, a szabad játék alatt nem ritka, hogy Kinga néni kislányoktól körülvéve mesét olvas, míg Csanád bácsi éppen a mászókánál segédkezik vagy amatőr Rodolfóként apró kincseket „varázsol” elő a gyerekek hajából. Õsszel almát szüretelnek, télen szánkózni mennek és mézest sütnek, tavasszal ültetnek és pocsolyáznak, nyáron talán még pihennek is egy kicsit… És hogy közben vizesek és sárosak lesznek a gyerekek? Hogy homok megy a körmük alá? Hogy nyakig lisztes a ruhájuk? Hát az bizony előfordul. És milyen szerencse, hogy előfordul, hiszen azért gyerekek.

Csanád bácsi és Kinga néni esetében a környezettudatos nevelés nemcsak egy divatos szlogen, hanem alapelv, amit nem félnek a gyerekeknek továbbadni: több szülő élte már át, hogy óvodáskorú gyermeke arról érdeklődik, hogy otthon hol gyűjtik a műanyagot vagy rászól, hogy ne folyassa a vizet fogmosás közben.  És hogy ez mennyire a gyerekek vérévé vált, kiderült a Föld Napja alkalmából Parádi Kinga által szervezett plakátkészítő versenyen is, ahol a Kacsa csoport történetesen első helyezést ért el. De korántsem azért, mert részrehajló volt a zsűri. Bár minden óvodás csoport plakátja kedves és szívet melengető alkotás volt, a Kacsa csoport plakátja láttán bizton elszorulhatott az arra járó torka a sok ragyogó arcocskát látván, ahogy a fényképeken „feldolgozták” a hulladékot. Még a barna papírról is sugárzott a csoport jó hangulata, a tenni tudás és a tenni akarás közös és felemelő élménye.

Mindez nem hírlapi kacsa, hanem a Kacsa csoportba járó gyerekek elégedett szüleinek a véleménye. Legyünk büszkék lelkes és lelkiismeretes óvodapedagógusainkra és becsüljük meg őket!

        a budakeszi Szivárvány Óvoda Kacsa csoportjának szülői munkaközössége

A nyertes plakát


Vissza