Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Kitüntetések március 15-én

Közélet > Budakeszi

2013-03-22


Albert Gábor író, Albert Zsuzsa költő, Mészner Antal budakeszi képviselő és Karvaly Nándor, a budakeszi polgárőrség vezetője helyett végül a Budakeszi Polgárőrség a kitüntetettek sorában.

frissítve 2013. 04.02. 19.55

Albert Gábor

Albert Gábor József Attila-díjas (1996) író a március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából a Magyar Érdemrend tiszti kereszt polgári tagozatának kitüntetését kapta.

A ma Budakeszin élő, ormánsági református családban született író a pécsi állami Széchenyi Gimnáziumban érettségizett. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett magyar-könyvtár szakon, ahol 1955-ben magyar szakos középiskolai tanári oklevelet és okleveles könyvtárosi diplomát szerzett. Pályakezdő évtizedét az Országos Széchényi Könyvtárban töltötte gyakornoki beosztásban, majd 1964-1990 között az MTA Zenetudományi Intézet könyvtári és dokumentációs osztályát vezette. 1988-ban Tőkéczki Lászlóval és néhány protestáns értelmiségivel együtt megalakította a Magyar Protestáns Közművelődési Egyesületet, amelynek első elnökévé Szentágothai Jánost választották, Szentágothay János halálát (1994) követően Albert Gábort választották elnöknek. Részt vett és előadásokat is tartott a Református Egyház által 1992 óta évente megrendezett szárszói konferenciákon, kezdeményezte, hogy a konferenciák legfontosabb előadásait kötetben adják közre, ez meg is történt 2002-ben. (Szárszó 1992-2001: a Református Értelmiségi Konferenciák előadásai. Szerkesztette: Albert Gábor - Tenke Sándor - Tőkéczky László. Budapest, 2002.) Az 1980-as években kapcsolódott be a Magyar Írószövetség munkájába, vezető tisztségeket is betöltött, volt elnök és választmányi tag, utóbb 1989-1994 közt az Írószövetségen belül működő Arany János Alapítvány kuratóriumának elnökévé választották. 1991-92-ben az Új Magyarország c. napilap alapító főszerkesztője, 1992-1995 közt a határainkon kívül élő magyar kisebbségnek szóló Magyarok Világlapját szerkesztette.

1996-ban József Attila-díjjal, 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

Kapcsolódó cikkeink:
Albert Gábor: Védekező halálra ítéltek - Szókratész és Bakunyin - 2007-04-02
Nagy Gáspár és Albert Gábor kötete a XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon - 2007-04-12
Albert Gábor: Hol vannak azok az oszlopok? - 2006-09-20
Albert Gábor: ...mi pedig itt maradtunk - 2006-08-01
Albert Gábor: A lineáris ember - 2006-03-01
Albert Gábor: Emelt fővel - 2005-08-01
Albert Gábor: Zsákutcák hősei - 2005-08-01 

Albert Zsuzsa

Albert Zsuzsa, született Marék Zsuzsánna költőnő, 1954 óta Albert Gábor felesége ugyanezen alkalomból kiemelkedő irodalmi tevékenysége elismeréseként József Attila-díjat vehetett át Balog Zoltán minisztertől.

Albert Zsuzsa 1950-1954 között az ELTE BTK magyar szakos hallgatója volt. 1954-től 40 évig a Magyar Rádió irodalmi osztályának szerkesztője volt. 1984 óta a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság elnökségi tagja. 1994 óta nyugalmazott irodalomtörténész; esztétikai műsorokat, íróportrékat készít, az Édes anyanyelvünk és a Beszélni nehéz című sorozatok szerkesztője. 1995-1997 között a Duna Televízió külsős szerkesztő-riportere volt.

Életművét 2012. augusztus 20-án a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésével ismerték el.

Kapcsolódó cikkeink:
Kitüntették: Albert Zsuzsa, Erkel Tibor és Szigethy Gábor - 2012-08-21
 Albert Zsuzsa: A szőlőinda vitorlái - 2005-08-01 

Budakeszi Ifjúsági díj

Budakeszi Ifjúsági Díjban azt a 35 év alatti budakeszi fiatalt részesítik, aki életvitelével és teljesítményével követendő példát tud mutatni korosztálya szánmára. A díjat a március 15-i városi ünnepségen dr. Győri Ottília polgármester adta át.

Kemény Dávid

1995-ben született, budakeszi lakos, középtávfutó és a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium tanulója. A Testnevelési Egyetemre készül. Dávidra már az általános iskolában felfigyeltek testnevelő tanárai, s az ő biztatásukra kezdett el komolyabban foglalkozni az atlétikával. Ma a Vasas SC leigazolt versenyzője. 2011-ben egyéniben az országos bajnokságon 5. helyezést ért el, országos összetettben pedig ezüstérmes lett. A 2011-es budapesti atlétikai diákolimpián korcsoportjában, 400 méteren 11. helyezést ért el. 2012-ben a bécsi nemzetközi fedett pályás bajnokságon a 800 méteres síkfutásban 3. helyezést ért el, a megyei mezei futóbajnokság diákolimpiáján pedig bronzérmesként ért célba. A 2012-ben Máltán megrendezett FISEC ifjúsági olimpián 400 méteres síkfutásban aranyérmet szerzett és egyben új egyéni, 50:03 másodperccel rekordot állított fel. A Bécs-Pozsony-Budapest Szupermaratont félmaratoni szakaszán már négyszer részt vett. Példaképe Boronkai Péter paraolimpikon.

Kapcsolódó cikkeink:
Futakeszi 2010 - 2010-06-15
Futakeszi 2009 - 2009-06-14
Bécs-Budapest Szupermaraton - 2005-11-01

Budakesziért emlékéremmel tüntették ki

A Budakesziért emlékérem azoknak adományozható, akik a város fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely ágazatában tartósan kiemelkedő és hasznos munkát végeznek. A díjakat a március 15-i városi ünnepségen dr. Győri ottília polgármester adta át.

Mészner Antal

1940-ben Budakeszin született tősgyökeres sváb családban. Az elemi iskolát Budakeszin végezte, majd műszerészként a Magyar Optikai Műveknél dolgozott és elvégezte a Kandó Kálmán Technikum műszeripari tagozatát. A nyolcvanas években két ciklusban is a községi tanács tagjaként szerepet vállalt a település irányításában. A rendszerváltás után, 1990-től 2010-ig önkormányzati képviselő, 1994-2002-ig alpolgármester. Tagja volt a Sport, a Szociális és Egészségügyi, a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottságnak és elnöke a Népjóléti Bizottságnak. 2010-től a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság külső tagja.

Kiemelt szerepet vállalt a város sportéletének alakításában és fellendítésében, számtalan sportrendezvény szervezése és lebonyolítása fűződik a nevéhez, mint például a nemzetközi hírű Bécs-Pozsony-Budapest Szupermarathon budakeszi állomásának létrehozása, a Nagy Gáspár Labdarúgó Kupa és a MARABU futóverseny elindítása.

Mészner Antal segítette a németországi Neckarsulmmal, az osztrák St. Margarethennel és a kárpátaljai Beregdédával a testvérvárosi kapcsolat kialakítását, melynek fenntartásában mind a mai napig résztvesz. Aktív szerepet tölt be a város közéletében, szinte minden városi rendezvényen, és annak szervezésében részt vesz, értékes tapasztalataival – igazi lokálpatriótaként - hozzájárul azok sikeréhez.

A település életének jobbítása, fejlődése érdekében önzetlenül, elkötelezetten, minden egyéni érdeket félretéve, a közösségért tett és tesz. Példamutató életével és elhivatottságával, közéleti tevékenységével érdemelte ki a a Budakesziért emlékérmet - ismertette a polgármester a méltatásban.

Budakeszi Városi Polgárőrség

A budakeszi képviselő-testület február 14-én döntött a Budakeszi jelenlegi polgárőrségét felépítő és közel nyolc éve vezető Karvaly Nándor kitüntetéséről, amit az önkormányzat lapja, a Budakeszi Hírmondó azonnal minden rendelkezésére álló eszközzel közzé tett. A döntés után röviddel Karvaly Nándor váratlanul lemondott a polgárőrség vezetéséről és tisztségét Farkas Dánielnek engedte át. A díjátadás előtt rendkívüli testületi ülésen pedig az eredetileg Karvaly Nándornak megítélt díjat a budakeszi polgárőrségnek címezték át, melyet végül az új elnök elődjével közösen vett át a március 15-i önkormányzati ünnepségen. A váratlan döntések oka az önkormányzati lap indoklása szerint az volt, hogy Karvaly Nándor személyes kitüntetése helyett levélben az egész szervezet díjazását kérte. Valószínű azonban, hogy a döntéshozók csak megkésve értesültek Karvaly Nándor sokak által ismert állambiztonsági múltjáról, miszerint a BRFK Állambiztonsági Szerve III/III. osztálya egyházi reakció elleni belső elhárítással foglalkozó C-alosztályának rendőrtisztjeként szolgált 1977 és 1990 között.

Az ünnepségen elhangzott polgármesteri méltatás szerint a polgárőr szervezet aktív szerepet vállal a városi bűnmegelőzésben, a helyi közbiztonság megteremtésében. Az elmúlt évek alatt a polgárőrség tagjai szabadidejüket feláldozva, ellenszolgáltatás nélkül végezték és végzik önkéntes tevékenységüket. Az évről-évre növekvő taglétszám, az elkötelezettség, a szakmaiság és az elmúlt évben az önkormányzat támogatásával elindított Budakeszi Védelmi Centrum működése érzékelhető közérzetjavulást, élhetőbb és biztonságosabb Budakeszit teremtett. Vigyáznak gyermekeink biztonságára, a gyalogátkelőknél, az ifjú korosztály bűnmegelőzési neveléséről sem feledkeznek meg, a szépkorú polgárok részére közbiztonsági előadásokat tartanak, biztosítják rendezvényeink biztonságát és nem utolsó sorban óvják a budakeszi lakosság éjszakai és hétvégi nyugalmát is - hangsúlyozta a polgármester.

Koós Hutás Katalin

Farkas Dániel, a polgárőrség új elnöke, dr. Győri Ottília polgármester és Karvaly Nándor volt elnök


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg