Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Zsámbékiak nyerték a szótárversenyt

Kultúra > Zsámbék

2013-03-28


Csaknem nyolcvan vidéki és budapesti csapat mérte össze tudását március elején az Országh László munkásságának emléket állító angol nyelvű szótárversenyen. Az Akadémiai Kiadó és az Angoltanárok Nemzetközi Egyesülete (IATFL-H) szervezésében lezajlott vetélkedő első helyezettje a Zsámbéki Premontrei Keresztelő Szent János Gimnázium Never mind nevű csapata lett.

A második helyen a győri Jedlik Ányos Informatikai Szakközépiskola Aliens csapata végzett, harmadik helyet pedig a zalaegerszegi Apáczai Csere János Általános Művelődési Központ Apáczai's Angels csapata foglalta el - adta hírül közleményben a kiadó.

A verseny során videók összeállításában, szólánc alkotásban és online tesztben bizonyíthattak a résztvevők, így az összesített eredmények mellett három különdíjat is kiosztottak: a legjobb videó díját a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium Four Wall Build a House nevű csapat kapta, a leghosszabb szóláncot a Zsámbéki Premontrei Keresztelő Szent János Gimnázium Ventriloquists csoportja tudta elkészíteni, a legtöbb csapatot regisztráló tanár pedig Csanády Szilvia, a budapesti Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanára lett.

A szervezők a szórakoztató nyelvtanulás jegyében indították el a versenyt, amely a szótárak megfelelő használatának ismeretére kívánt rávilágítani. Oktatójuk segítségével és moderálásával csapatonként legfeljebb három diák dolgozhatott együtt, akik a verseny során nemcsak a nyomtatott, de az Országh László-Magay Tamás szerkesztette kéziszótár internetes változatát is használhatták. A díjazottak e-könyv-olvasókat, könyvutalványokat, VIP mozijegyeket és tradicionális angol édességcsomagokat vihettek haza.

Országh László Akadémiai díjas nyelvész és irodalomtudós munkásságának egyik legjelentősebb eredménye az angol kézi szótárak megszületése. Az Országh László-Magay Tamás szerkesztésében megjelent kétnyelvű kéziszótár legújabb kiadása 1,5 millió szótári adattal, új szócikkekkel, modernizált külalakkal került a polcokra 2012-ben.


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg