Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Öt falu hétszáz milliónyi hiteltől szabadult meg a Zsámbéki-medencében

Közélet > Zsámbék

2012-12-27


A kormányzat átvállalta az ötezer fő alatti települések hiteleit, összesen 80 milliárd forintot. Az ennél nagyobb településekkel az adósság 40-70%-os átvállalásáról a következő félévben várható megegyezés. A budakeszi járásban Budajenőt, Remeteszőlőst, Telkit, Tököt és Perbált érintette a könnyítés, december 27-i fordulónappal. Munkatársunk kérdésére a polgármesterek válaszoltak Csenger-Zalán Zsolt, a Fidesz-KDNP Pest Megye 2. választókerületi elnöke sajtótájékoztatóján, Zsámbékon.

Csenger-Zalán Zsolt rendkívülinek nevezte a települések állami adósságátvállalását, amelyre az elmúlt negyedszázadban nem volt példa és valószínűleg a következőben sem lesz. Bár a minimálbér növelése sem mindennapos, arra, hogy január elsejétől csökkennek a közműszolgáltatók tarifái, még gyerekkoráig visszatekintve sem tud hasonló példát felhozni. Magyarországon, miközben az átlagjövedelmek messze alatta maradnak az európai unió országaiban szokásos jövedelmeknek, az energiaszolgáltatásokért Ciprus után a legtöbbet fizetjük ezekért a szolgáltatásokért.

Csenger-Zalán Zsolt elmondta, hogy az önkormányzati adósság állami átvállalása azért fontos, mert az államadósság részeként a finanszírozása egy tömbben, állami kézben, kedvezőbb feltételekkel oldható meg, mintha az önkormányzatok a rájuk eső résszel külön-külön próbálkoznának. Az adósság átvállalása nem csökkenti a maastrichti kritériumk szerint megállapított államadósságunk mértékét.

Varga László (Perbál), Szathmáry Gergely (Remeteszőlős), Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő és választókerületi elnök (Zsámbék), Kovács Dénes (Budajenő) és Balogh Kálmán (Tök)

Varga László, Perbál polgármestere elmondta, hogy adósságuk nagyobb részét az európai uniós pályázatok önerejéhez a Magyar Fejlesztési Banktól felvett, hosszú lejáratú, kamattámogatott hitel teszi ki, százötvenöt millió forint értékben. Az uniós pályázatokból megújult az óvoda, az iskola, a településközpont, a polgármesteri hivatal. Az önkormányzatnak azonban a működése finanszírozására további huszonötmillió forint folyószámlahitelt is felvett, s görget maga előtt, s amitől a kormányzatnak köszönhetően most megszabadulhatott.

Szathmáry Gergely, Remeteszőlős polgármestere arról számolt be, hogy ötvenhatmillió forint hitelállományuk infrastruktúra-beruházásaik során halmozódott fel, a Magyar Fejlesztési Bank kamattámogatott hiteleiből. Az úthálózat és közösségi területek fejlesztése valósult meg, főként pályázati forrásból, a hitelből finanszírozott önrész segítségével. Folyószámlahitelt a működésükhöz még nem vettek igénybe, ezt a jövőben sem tervezik. A hiteltörlesztések megtakarításából származó összegeket a településük további fejlesztésére kívánják fordítani.

Kovács Dénes jegyző arról tájékoztatott, hogy Budajenő ötvenötmilliós adóssága a műemlékileg védett bencés apátság épületegyüttesében működő iskola, polgármesteri hivatal és a közös udvar nyolc éve zajló felújítása és egy új tornaterem felépítése miatt keletkezett.

Balogh Kálmán, Tök polgármestere elmondta, hogy az óvoda fejlesztésére elnyert pályázathoz hitelből finanszírozott, 38,5 millió forint önrész állami tvállalásával évente két és fél millió forint törlesztőrészlet marad a településnél, amelyet a falu üzemeltetésére tudnak fordítani.

Deltai Károly, Telki polgármestere lapunk kérdésére elmondta, hogy Telki hitelállománya közel 410 millió forintra rúgott. Mindez a szennyvíztisztító létesítésére, az öreghegyi közművesítésre és iskolai tornaterem építésére felvett hitelekből adódott össze, 2002 és 2006 között. Azóta Telki hitelt nem vett fel, adósságait folyamatosan törlesztette, minden hitele mögött ingatlanfedezet volt, s folyószámla-hitelt sem tette szükségessé az önkormányzat tervszerű és takarékos gazdálkodása.

Koós Hutás Katalin


Vissza