Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Az eddigi jegyző vezeti a Budakeszi Járási Hivatalt

Közélet > Budakeszi

2012-12-20


Kinevezte a járási hivatalvezetőket Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn Budapesten, a Millenáris Teátrumban. Januártól vidéken 175 járási hivatal és a fővárosban 23 kerületi hivatal kezdi meg működését. A budakeszi járás vezetője dr. Szelenczy Gabriella, Budakeszi eddigi jegyzője lett.

A nemzeti érdek képviselete, pártérdekekre való tekintet nélkül

Navracsics Tibor szerint a most kinevezett járási vezetőknek minden igyekezetükkel azon kell lenniük, hogy a polgárokat, a közjót szolgálják, saját karrierszempontjaikat, saját érdekeiket a közérdekeknek rendeljék alá, és hitelesen szolgálják hazájukat. A miniszter elmondta, a januártól működő járási rendszerrel az államreform, a közigazgatási reform harmadik szakasza kezdődik meg. Utalt arra, hogy a reform 2010-ben a központi államigazgatással kezdődött, majd a kormányhivatalok megalakulásával folytatódott, és a most kialakított járási hivatalokkal válik teljessé.

Orbán Viktor: a polgárok államát kell megtestesíteniük a járási hivatalok vezetőinek

A január 1-jével létrejövő járási - a fővárosban pedig a kerületi - hivatalok lesznek azok a pontok, ahol az emberek a leggyakrabban találkoznak majd az állammal, ezért nagy felelősség hárul e hivatalokra és vezetőikre, ők lesznek ugyanis az állam képviselői, "az állam emberei" - hangsúlyozta a kormányfő. A hivatalvezetőkön múlik, hogy az emberek valóban úgy érezzék, minőségi változás történt a közigazgatásban, és az újjászervezett magyar állam képes betölteni a XIX. században tőle elvárt funkciókat. A minőségi változást abban is meg kell mutatniuk, hogy mindig szem előtt tartják: nem az emberek vannak a közhivatalokért, hanem fordítva, a közhivatalok az emberekért - tette hozzá Orbán Viktor. Hozzátette: az állam az eddigieknél nagyobb és másfajta szerepet fog kapni nemcsak Magyarországon, hanem az egész nyugati világban, ezért az államot meg kell erősíteni. Az állam újjászervezése egyik fontos elemének a profiltisztítást nevezte, amelynek része a járási hivatalok létrehozása is. Maradt még néhány nyitott kérdés, vizsgálni fogják ugyanis például azt, melyek még azok az államigazgatási munkák, amelyeket megyei hivatalokból érdemes irányítani.

Dr. Szelenczy Gabriella, a Budakeszi Járási Hivatal vezetője 1962-ben született Pécsett. 1986-ban a Janus Pannonius Tudományegyetemen jogászként doktorált, majd anyakönyvvezetői képesítést szerzett. 1986-tól a Baranya Megyei Bíróságon dolgozott fogalmazóként, majd 1993-tól Pécs Polgármesteri Hivatalában volt szociális ügyintéző. 1996-ban Szava-Márfa Községek körjegyzőjének választották. 1997-ben Pellérd, 2001-ben Kajászó, 2002-ben Herceghalom jegyzőjének nevezték ki, majd 2011-től mostani kinevezéséig Budakeszi jegyzői feladatait látta el. 1999 óta a Jegyzők Országos Szövetsége Etikai és Fegyelmi Bizottsága elnöke, 2004-től pedig tagja a Köztisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetségének is.
A kinevezettek közül tizenegyen polgármesterek - nekik összeférhetetlenség miatt le kell majd mondaniuk -, heten pedig országgyűlési képviselők, akik mandátumukat a következő parlamenti választásig megőrizhetik. A hivatalvezetők közül minden második nő, kétharmaduk jogász, átlagosan 12 év közigazgatási gyakorlattal rendelkeznek, többségük jegyző vagy aljegyző.

Szintén hétfői ülésén az Országgyűlés módosította a fővárosi és megyei kormányhivatalok kialakításával és a területi integrációval összefüggő 2010.évi CXXVI.törvényt, amelynek értelmében a közigazgatási és igazságügyi miniszter a járási hivatal vezetője számára a közszolgálati tisztviselői alap maximum a 18-szorosát, tehát 695.700 forint illetményt állapíthat meg. Ennyi lehet tehát a legnagyobb lélekszámú, legtöbb ügyintézőt foglalkoztató és a legtöbb szakigazgatási szervet magába foglaló járási hivatal vezetőjének. A tényleges illetmény kiszámításánál figyelembe kell venni a járási lakosságszámot, a hivatal összlétszámát, valamint a járási hivatalban működő szakigazgatási szervek számát is.

A Budakeszi Járási Hivatal székhelye Budakeszi.
A budakeszi járáshoz tartozó települések: Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Herceghalom, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Remeteszőlős, Telki, Tök, Zsámbék.

Kapcsolódó cikkeink:
Járási központ, kirendeltség, ügysegéd - 2012-11-14
Eldőlt: Budakeszi járási központ, Budaörs nem - 2012-08-07


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg