Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Liriodendron tulipifera - Botanikai különlegesség a Petőfi utcában

Építészet

2005-08-01


A tulipánfa hajdanában kastélyparkok féltett dísze volt, és ma is az a kertbarátok körében.Kezdetben keskeny kúp alakú, idővel nyárfaméretűvé terebélyesedő fa, amely szép rajzú lombja és virága mellett ősszel óarany-dohánysárga lombszínével is díszít. Magassága elérheti a 20-25 métert.

Hatalmas, magányosan álló, zöldessárga – aranyszirmú, tulipánalakú virágai nyár elején nyílnak. A virágok közelről igen szépek, de mivel a fa teljes kilombosodása után nyílnak, fenn a koronában alig lehet észrevenni őket. Az Észak-Amerikából származó növény nyomait 60 millió évre visszamenőleg megtalálták a kutatók a Földön. Kifejlett méretben mindöszsze néhány található belőlük az országban egy-két arborétumban, kastélyparkban. Budakeszin minden bizonnyal ez az egyetlen, ilyen hatalmas méretű példány a Petőfi utca 19-ben. Életkorát tekintve

60-70 éves lehet, jó tizenöt méter magas, dús lombkoronájú fa június elején százával ontotta a virágokat. A jelenlegi tulajdonos szerint a telek helyén a harmincas években anyagbánya működött, melyet később betemettek. A telekre a házat építő első tulajdonos ültette a gyorsan növő díszfát a negyvenes évek elején.

Kohuka


Vissza