Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Állami elismerés a püspöknek

Közélet

2012-09-13


Szeptember 12-én a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést vehette át Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök az Országházban. A kitüntetést augusztus 20. alkalmából Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta át.

A térségünket is magába foglaló Székesfehérvári Egyházmegye püspökének a Magyar Katolikus Rádió működésének megszervezéséért, valamint a Katolikus Karitász elnökeként a rászorulók és elesettek támogatásáért végzett munkája elismeréseként adományozta a kitüntetést Áder János államfő Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára. A kitüntetést augusztus 20. alkalmából Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta át.

A méltatásban elhangzott: Spányi Antal munkásságát a következetesség és a nyitottság jellemzi, „következetesen képviseli Krisztus tanítását mai globalizált, multikulturális világunkban, mely szívesen válogat a maga kényelmére az értékek között”.

Mindennapi tevékenységében mindig nyitott a párbeszédre, mindenkit meghallgat, mindenkire képes odafigyelni. Azokkal is megpróbál szót érteni, akikkel egyébként nem ért egyet. Bátran használja a párbeszédnek a Katolikus Egyházban kevésbé hagyományos eszközeit: megnyitja a püspökség kapuját az örökségvédelmi és kulturális napok keretében, az egyházmegyei múzeum elismertsége pedig nem csak a szakmában jelentős – hangzott el.

Spányi Antal megköszönve a kitüntetést kiemelte: minden lehetséges módon szeretné szolgálni „Szent István és Mária országát”, és szeretné szolgálni azt a népet, amely ezer éve Krisztus útját járja. Hozzátette: a kitüntetés közösségi munka eredménye a Magyar Katolikus Rádiónál és a Katolikus Karitásznál egyaránt.

Az idén hatvankét éves püspököt 1976. június 19-én szentelték pappá, az esztergomi papnevelő intézetben töltött tanulmányai után. 1994-ben pápai káplán címet nyert. 1992-2003 között az Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplom plébánosaként szolgált. 1998-ban Paskai László bíboros püspökké szentelte. II. János Pál pápa 2003-ban székesfehérvári püspökké nevezte ki. 2004-től a Katolikus Rádió vezérigazgatója.

MTI/Magyar Kurír


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg