Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A Szent Korona és a Himnusz-szobor találkozása

Múltunk tanúi > Budakeszi

2012-09-06


Szeptember 15-én a VII. Budaörsi Kistérségi Fesztivál budakeszi napja és a Kulturális Örökség Napjai keretében Budakeszire érkezik a Szent Korona másolata és az országban egyedüliként számon tartott Himnusz-szobornál rendezett ünnepségen közszemlére teszik.

Nincs még egy olyan nemzet a Földön, amely egyetlen nemzeti ereklyéjének ekkora jelentőséget tulajdonítana, és olyannyira tisztelné, mint a magyar nép a Szent Koronát. A magyar történelem legbecsesebb emléktárgya, s a legrégebben használt, mind a mai napig épségben megmaradt koronázási ékszer Európában. Ezer év alatt ötvenöt magyar király fejét érinthette Szent Istvántól Szent Lászlón és Mátyás királyon át az utolsó magyar királyig, IV. Károlyig 1916-ban. Példa nélküli a hozzá kapcsolódó hagyományokkal és jogokkal foglalkozó Szent Korona-tan is, amely szerint a korona a magyar alkotmányosság alapja. Szeptember 15-én a VII. Budaörsi Kistérségi Fesztivál budakeszi napja és a Kulturális Örökség Napjai keretében Budakeszire érkezik a Szent Korona másolata és az országban egyedüliként számon tartott Himnusz-szobornál rendezett ünnepség keretében közszemlére teszik.

A nemzeti jelképeink találkozása tiszteletére 15 órakor a város önkormányzata, az Erkel Ferenc Művelődési Központ és a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium szervezte ünnepség a katolikus magyarság kétszáz éves himnusza, a Boldogasszony anyánk és a magyar himnusz közös eléneklésével kezdődik. Budakeszi polgármesterének köszöntőjét követően Nemcsák Károly Kölcsey Himnuszát szavalja el, majd Ferenc Éva népdalénekes az Idvezlégy boldog Szent István király kezdetű dalt énekli. Ünnepi beszédet mond Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök. Kristófi Ágnes népdalénekes, a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium diákjai ltal előadott Symphonia Ungarorum és a Szózat közös eléneklése után 17 óráig közszemlére teszik a Szent Koronát a Magyar Koronaőrök Egyesülete őrzésében. Az ünnepségen a város valamennyi énekkara részt vesz, így a plébániatemplom kórusa, a Zákányi Zsolt Református Vegyes Kar, a Budakeszi Erkel Ferenc Kamarakórus, a Budakeszi Népdalkör, a Budakeszi Hagyományőrző Kör Asszonykórusa és a Czövek Erna Zeneiskola fúvószenekara is. A műsorban közreműködik Mohai Gábor, a Magyar Rádió bemondója.


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg