Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Elhunyt az utolsó ász Puma-vadászpilóta

Ki-kicsoda > Budakeszi

2012-09-01


Augusztus 26-án, életének 91. évében elhunyt a Magyar Királyi Honvéd Légierő hadnagya, a legendás Puma-osztály vadászrepülője, a családjával Budakeszin élő Michna György. Utolsó útjára szeptember 24-én, hétfőn 14 órakor katonai tiszteletadás mellett kísérik a budakeszi temetőben.

„Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse.” Ez volt azoknak a Puma-vadászpilótáknak a jelmondata, akik1943-45 között amerikai és szovjet gépek ellen összesen 396 igazolt légi győzelmet arattak, miközben 51 pilótájuk halt hősi halált, 30 megsebesült, 21 eltűnt. A legeredményesebb közülük Szentgyörgyi Dezső volt, 29 igazolt légi győzelemmel.

Michna György hét igazolt légi győzelemmel fejezte be a II. világháborút, amikor ezredével együtt megadta magát az amerikaiaknak. A hadifogságból hazatérve 1948-ban még repülőoktatóként alkalmazták ugyan, de családját kitelepítették. 1950-től már csak sofőrként dolgozhatott, 1958-ban a rendfokozatát is elvették. Örülhetett, hogy nem börtönnel vagy kivégzéssel honorálták háborús katonai helytállását. 1992-ben azonban főhadnaggyá, 1997-ben őrnaggyá léptették elő.

2011. december 19-én barátai, tisztelői társaságában ünnepelte 90. születésnapját budakeszi otthonában. Volt katonatársainak - Heppes Alaldár, a Puma-osztály parancsnokhelyettese, zetényi Csukás Kálmán, vezérkari alezredes, a II. repülődandár patancsnoka, Szentgyörgyi Dezső, a legeredményesebb vadászpilóta - leszármazottai mellett a mai Puma vadász repülőszázad parancsnoka is köszöntötte.

Temetéséről a Honvédelmi Minisztérium intézkedik. A budakeszi temetőben Hende Csaba honvédelmi miniszter búcsúztatja, katonai tiszteletadás mellett..

Koós Hutás Katalin

Kapcsolódó cikkünk: Az utolsó Puma-vadászpilóta - 2012-02-11


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg