Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Eldőlt: Budakeszi járási központ, Budaörs nem

Közélet > Budakeszi

2012-08-07


Január 1-jétől 175 vidéki járási hivatal és 23 fővárosi kerületi hivatal alakul meg. A kormány a jövőben lehetőséget ad a településeknek arra, hogy kérhessék más járáshoz a csatlakozásukat vagy önálló, új járás kialakítását. Az átcsatolásról az illetékes miniszter javaslata alapján a kormány hozhat döntést minden negyedik évben, először 2017-ben, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közleménye szerint. A kormány július 25-én döntött a járások székhelyeiről és azok illetékességi területéről. A jogszabály a Magyar Közlöny augusztus 13-i számában jelent meg.

A tárca közlése szerint a járási hivatalok elsősorban okmányirodai feladatokat, gyermekvédelmi és gyámügyeket, valamint egyes szociális, környezetvédelmi, természetvédelmi igazgatási ügyek intézését veszik át a településektől, de ezen belül szakigazgatási szervként működik a járási gyámhivatal, a járási állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal, a járási földhivatal és a járási munkaügyi kirendeltség.
   
Az államigazgatási feladatokkal együtt a járási hivatalok átveszik a polgármesteri hivataloktól a jelenleg e feladatokkal foglalkozó köztisztviselőket úgy, hogy azok jogviszonya kormányzati szolgálati jogviszonnyá alakul át. A járások nemcsak a munkatársak, hanem a feladatellátáshoz szükséges ingó és ingatlan vagyont is átveszik, az az állam ingyenes használatába kerül, a vagyonkezelő pedig a kormányhivatal lesz.

Az ügyintézésre a járási hivatalok részeként működő, hétfőtől péntekig 8 órától 20 óráig nyitva tartó kormányablakokban vagy a településre kirendelt ügysegéd által lesz lehetőség.

A szaktárca emlékeztetett arra, hogy a járások kialakításának elveiről és az előkészítés feladatairól még tavaly szeptember 1-jén döntött a kormány; az eredeti tervek szerint csak 168 járás, a fővárosban pedig 7 körzeti hivatal lett volna. A kormány azért döntött a hivatalok számának emeléséről, hogy az állampolgárok a lakóhelyükhöz közel, rugalmasabb időbeosztással, könnyebben tudják majd az olyan ügyeket is intézni, amelyekért eddig a megyeszékhelyre kellett utazniuk.

A kormány a jövőben lehetőséget ad a településeknek arra, hogy javaslatot tehessenek a más járáshoz történő átcsatolásukra, vagy önálló, új járás kialakítására. Az átcsatolásról a közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslata alapján a kormány hozhat döntést minden negyedik évben, először a járási hivatalok felállítását követő negyedik évben, 2017-ben.

Budaörsön négy, Budakeszin 14 ügyfélkapu

Dr. Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja a Budaörsi Infónak úgy nyilatkozott, hogy Budaörs járási kirendeltséggel rendelkezik majd, ami gyakorlatilag ugyanazt jelenti, mintha a városjárásközpont lenne, legalábbis a lakosság szempontjából.

A jövő évtől minden okmányiroda helyén kormányablakok működnek, ahol több ügyet lehet majd elintézni, mint jelenleg. Wittinghof Tamás, Budaörsi polgármestere a helyi lapnak úgy nyilatkozott, hogy Budaörsön négy, Budakeszin tizennégy ügyfélkapu üzemel majd.

Kósa Lajostól, Debrecen polgármesterétől pedig azt tudta meg a budaörsi lap, hogy az iparűzési adó, amely Budaörsnek a legnagyobb bevételt jelenti, marad az önkormányzatoknál. Csak a személyi jövedelemadó és a gépjárműadó eddig az önkormányzatoknál hagyott része kerül a központi költségvetésbe a kötelező feladatok, mint pl. az oktatás állami átvállalása fejében.

Dr. Győri Ottília, Budakeszi polgármestere lapunknak elmondta, írásos értesítést Budakeszi önkormányzata még nem kapott a döntésről, de a közvéleményt haladéktalanul tájékoztatják a fejleményekről, amint a végrehajtási utasítást megkapják.

A Budakeszihez, mint járási székhelyhez rendelt települések: Biatorbágy, Budajenő, Budaörs (járási kirendeltség), Herceghalom, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Remeteszőlős, Telki, Tök és Zsámbék. A új törvényi szabályozás 2013. január elsejétől hatályos.

MTI/Iránytű

Kapcsolódó cikkünk: Budaörs és Törökbálint már döntött: nem fogadja el járási székhelynek Budakeszit - 2012-01-18


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg