Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Megihatjuk-e a csapvizet?

Életmód

2012-06-16


Egyik napról a másikra érkezett meg az idei nyár. Ilyenkor fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre. Szervezetünkből a nagy meleg hatására a vízzel együtt ásványi sók is távoznak, ezért pótolni kell a folyadékot, amit legjobb csapvíz formájában megtenni - szögezi le közleményében a Duna Menti regionális Vízművek, amely összegyűjtött 7+1 érvet, ami a csapvíz mellett szól.

1. A legbiztonságosabb élelmiszerünk.
A laboratóriumok több mint 60 szempont szerint vizsgálják a vízmintákat. A szolgáltatott ivóvíz minősége minden szempontból megfelel a szigorú egészségügyi normának, a magyar szabványnak és az Európai Unió előírásainak egyaránt.

2. Fogyasztása egészséges.
A szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat optimális összetételben tartalmazza. Napi 2-2,5 liter folyadékra van szüksége szervezetünknek! A víz szállítja a sejtekhez a tápanyagokat, szabályozza a vérnyomást, rugalmassá teszi az ízületeket.

3. A nap 24 órájában rendelkezésre áll.

4. Környezetbarát
Vezetéken érkezik, nem műanyag palackban, aminek lebomlási ideje a természetben 300 év.

5. Kényelmes
Nem kell palackokban, vödrökben hazaszállítani.

6. Olcsó
2 liter üdítőital vagy egy hamburger áráért átlagosan 1000 liter tiszta, egészséges csapvíz áll rendelkezésünkre.

7. Üdít, frissít.

+1. Nem hizlal!

A Duna Menti Regionális Vízművek fokozott figyelmet fordít arra, hogy az általa szolgáltatott ivóvíz kiváló minőségű legyen, és biztosítsa azokat az ásványi anyagokat, amelyek elengedhetetlenek a nyári kánikulában.

***

Vannak azonban olyanok is, akik soha egy kortyot sem isznak a csapvízből, mert meggyőződésük, hogy olyan gyógyszer- és hormonmaradványokat tartalmaz, amely súlyosan károsíthatja az emberi szervezetet. Ám ugyanilyen sokan kételkednek abban, hogy a csapvíz ártalmas.

Az egyre gyakrabban előforduló, a természetestől eltérő nemi jellegek megjelenése - és különösen a női hormonok mennyiségének emelkedése a férfiak szervezetében, valamint a férfiak nemzőképességének, a spermiumok életképességének, mennyiségének csökkenése - nem kevés fejtörést okoz a tudósoknak, és joggal merül fel a kérdés, hogy vajon mi állhat a háttérben?

Gyógyszermaradványok a csapvízben?

Sokan határozottan állítják, hogy sok más egyéb mellett a csapvíz is felelős lehet a hormonháztartásbeli változásokért, mert a vizelettel együtt olyan gyógyszermaradványok, fájdalomcsillapítók, antibiotikumok és hormonok is távoznak a szervezetből, amelyek a vizelettel együtt a csatornarendszeren keresztül bekerülnek a természetes vizekbe, vagyis az ivóvízbe is. A szennyvizek szűrése, tisztítása az utóbbi egy évtizedben is komoly fejlesztéseken ment keresztül. Egyre fejlettebb technológiával naponta hetven alkalommal mérik az ivóvíz minőségét és tisztaságát, vagyis majdnem húszpercenként végeznek széles körű kémiai, biológiai, fizikai jellegű ellenőrzést.

A kérdés ennek fényében sokkal inkább az lehet, hogy a vízbe belekerült gyógyszer- vagy hormonmennyiség valóban átlépi-e azt a kritikus értéket, amely mellett az már hatással lehet az emberi szervezetre, amely mennyiség már komoly elváltozásokat okozhat.

Dr. Czeizel Endre szerint reális a veszély

Czeizel Endre genetikus professzor szerint a férfiak spermiumszáma a hatvanas évekhez képest drasztikusan lecsökkent. Míg 1960-ban egy átlagos, egészséges férfi spermiumszáma 1 ml ondóban 73 millió volt, addig a spermium mennyisége ma már alig 31 millió. A professzor véleménye szerint ennél is riasztóbb az a tény, hogy minden negyedik, ötödik férfinél a spermiumszám ma már a 20 milliót sem éri el, és ez - a kutatások szerint sok egyéb más környezeti ártalom mellett - a csapvízbe került fogamzásgátlók hormonmaradványainak is következménye lehet.

Kinek higgyünk?

Úgy egy évvel ezelőtt az Egyesült Államok néhány városának ivóvizében találtak hormontablettákból, fájdalomcsillapítókból és antidepresszánsokból származó anyagokat, aminek a híre hozzánk is begyűrűzött.

Itthon az ELTE Környezettudományi Kutató Központja által készített vizsgálatok szerint azonban nincs, vagy csak nagyon elenyésző mennyiségben találhatók gyógyszerekből származó anyagok az ivóvízben. A budapesti csapvíz pedig különösen jó minőségűnek számít mindenféle szempontból, az általában az ivóvízbe kerülő káros anyagok, mint például ammónium, nitrit, nitrát vagy arzén mennyisége igencsak alacsony, az egészségre egyáltalán nem veszélyes. 

Megalapozatlan, téves információk a köztudatban

A Magyar Víziközmű Szövetség tájékoztatása szerint "az ivóvíz-fogyasztással kapcsolatban nagyon sok megalapozatlanul téves információ kering a köztudatban, amelyek a fogyasztott ivóvízzel kapcsolatban kételyeket támasszanak. A Szövetség állításait igazolják, és a fent említett, a köztudatban elterjedt kételyeket cáfolják azok a mérések, amelyeket a statisztikai adatok szerint leggyakrabban használt gyógyszerek - szteroid hormonok (fogamzásgátlók és hormonkészítmények hatóanyagai) és nem szteroid jellegű vegyületek (fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők hatóanyagai) - ivóvízben történő kimutathatóságának érdekében végeztek.

A mérések kiterjedtek a forrásra - a Dunára -, a vízbázisra, a vízkezelés előtti és utáni pontokra. Ezen mérési eredmények szerint sem a vizsgált vízbázisból ellátott területeken, sem az ott szolgáltatott vízben nincs kimutatható mennyiségben gyógyszermaradvány.  Azt, hogy a csapvíz fogyasztása ajánlott dolog, nemcsak a Szövetség és tagjai, hanem más szakértők és civil szervezetek is hangsúlyozzák."


Vissza