Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Hat hektárt venne az MLSZ a golfváros helyén

Közélet > Páty

2012-04-06


Végéhez közeledik az általános iskola beruházásának kálváriája, a „golfváros” területe után érdeklődik az MLSZ. Nyolc rendőr szolgál hamarosan Pátyon, és felmerült a Sziklai Sándor utca nevének megváltoztatása is. Páty ez évi költségvetése kapcsán Székely László polgármester válaszolt lapunk kérdéseire.

-   Költségvetésünket 1,1 milliárd forint főösszeggel fogadtuk el. Idén egy kicsit szűkebb, csupán kétszáz millió forint a beruházási keretünk, mert elmaradt az a telekeladásból származó bevétel, amire számítottunk. Elsősorban a 2008-ban félbehagyott általános iskolát szeretnénk befejezni, bár annyi pénzünk nincs, hogy ez egy ütemben sikerüljön. Tavaly elkészült az ebédlő, a konyha és a tornaterem. Idén az új szárnyat szeretnénk olyan állapotba hozni, hogy a régi iskolából öt osztály beköltözhessen. Így végre egy helyen tanulhatnának a diákok.
2010-ben befejeződött a vákuumos csatorna egyik ágának gravitáviós rendszerre való kiváltása, idén ezt a munkát folytatnánk. Ez ugyan most hetvenmillióba kerülne, de hosszú távon jelentősen csökkentené az önkormányzat kiadásait.
A Zsámbéki-kanyar közlekedési gondjaink megoldására már elkészültek a tervek egy forgalomlassító sziget, a buszmegállók öbleinek és a közvilágítás kialakítására. Mivel a beruházás értéke közel százmillió forint, megpróbálunk a Közút Kht-val közösen pályázni a megvalósításra. A végleges megoldásig a Volánbusz Zsámbékról érkező járatai bekanyarodnak az ottani buszfordulóba. Az abból fakadó balesetveszélyt, hogy a gyalogosoknak a főútvonalon zebra nélkül kelljen átkelni, átmenetileg megoldottuk.
Páty intézményeinek működési költségfedezete miatt nem kell aggódnunk, hitelfelvételre sem szorulunk, kis lépésekben haladunk előre. Ilyen kis lépés például az az együttműködési megállapodás, amit a faluüzemeltetési csoport kötött egy vállalkozóval egy gallydaráló és présgép üzemeltetésére. A gépek segítségével a falu területéről begyűjtött gallyakat feldolgozzuk és fabrikettet készítünk. A 70%-át visszaadjuk, de a 30% nálunk marad. A kazáncseréket már ennek ismeretében tervezzük a többmilliós fűtési számlánk csökkentése érdekében.

-   Az M1-es autópályát a Zsámbéki-kanyarral összekötő út megvalósul-e a közeljövőben?
-   A bekötő út megépítéséről a golfberuházás kapcsán ismertté vált Grupo Milton társcégével, az Everinvesttel egyezkedünk. A cég csak az M1 melletti iparterületre, a telephelyéig vezető út megépítését vállalná, ez az ajánlat számunkra azonban nem kielégítő, ezért a tárgyalások tovább folynak. Arra szeretnénk őket rávenni, vagy kezdjék el a pátyi ipari területükön a beruházást, vagy adják el, hogy kereshessünk olyan beruházót, aki nem csak befektetésnek használja az ingatlant.

-   Tavaly nagy lépéseket tettek a közbiztonság javítása érdekében.
-   Újjáalakult a pátyi polgárőrség, amely egyre nagyobb létszámban, szervezetten és megfelelő szakmai irányítással végzi a rá szabott feladatokat. Az év elején átadtuk a körzeti megbízotti irodát, amely közbiztonsági központként üzemel a pátyi rendőrök, a polgárőrök és az április elsejétől felvett közterület-felügyelő használatában. Május elejétől még négy rendőr szolgál fejenként havi 20 órában a faluban - az eddigi négy mellett -, akik közül hatan Pátyon is laknak majd. A polgárőröknek és a pátyi rendőröknek is vásárolt az önkormányzat egy-egy autót, s még ebben az évben, ha lehetőségünk lesz rá, még egy-egy járműt biztosítanánk. Egyelőre az önkormányzat állja a működésük költségeit, de szeretnénk, ha hosszabb távon a mi feladatunk csak a feltételek biztosítása lenne, a működésük költségeit a rendőrség állná.

-   A településfejlesztési koncepció, a szerkezeti terv, a szabályozási terv és a helyi építési szabályzat módosítás alatt áll. A változások mennyiben érintik a Telki és Páty közötti golfberuházásról elhíresült területet?
-   Jelenleg újra a 2006-os szerkezeti terv szabályai érvényesek erre a területre, amin változtatni nem tudunk. A belga tulajdonos tudomásunk szerint továbbértékesítené a területet. Közel hat hektár után a Magyar Labdarúgó Szövetség már érdeklődött, hogy tovább bővíthesse a telki labdarúgó centrumot.

-   Próbál-e felkészülni az önkormányzat azokra a változásokra, amiket a járási rendszer kialakulása, egyes bevételek elvonása, az iskola állami kezelésbe vétele hoz magával?
-   Nem tudjuk még biztosan és pontosan, hogy mivel is kell majd szembenéznünk. A szakminisztériumoknál érdeklődve sem jutottunk sokkal előbbre. Annyi bizonyos, hogy az iskola szakmai irányítása és a pedagógusbérek az államhoz kerülnek, de a tulajdonjog és az üzemeltetés jelenleg úgy tűnik, nálunk marad. A járások felállásával a pátyi polgármesteri hivatalból elkerül az építésügy, a műszak, az igazgatás, ha egyáltalán elkerül, mert még ez sem biztos. Ettől függetlenül felkértünk egy szakcéget, hogy világítsa át a hivatalt a hatékonyabb működés érdekében. Az új feladatokkal, felelősségi körökkel a munkatársak már ismerkednek, májustól már remélhetőleg a működésben is megmutatkozik az új rendszer, amelynek köszönhetően pontosan nyomon követhető lesz minden ügy határideje, felelőse és az ügy állása.

-   Utcanevek módosítását is tervezik. Melyek ezek az utcák?
-   A névváltoztatás a Sziklai Sándor, a Somogyi Béla, a Bacsó Béla és a Mocsai Gyula utcákat érintheti. Egy előkészítő bizottság által összegyűjtött információk alapján csakis a lakossággal egyeztetve döntünk ebben a kérdésben. A Sziklai Sándor utcából egy lakó kérelmezte a változtatást. Édesapját Sziklai Sándor végeztette ki. Budakesziről azért költözött el, mert nem akart egy faluban élni Sziklai Sándor emlékével, s az utcát, ahová költözött, éppen Sziklai Sándornak nevezték el. Szeretném megjegyezni, hogy az utcanév-változtatás a lakóknak nem kerül pénzbe, mert minden költséget az önkormányzaton keresztül az állam vállal, leszámítva a kellemetlenséget, hogy az okmányokat cserére át kell adni a hivatalnak.

-   Páty rendelkezik a környék legjelentősebb borpince-rendszerével. Történtek-e újabb lépések ennek az értéknek a felmutatása érdekében?
-   A helyi Borkultúra Egyesület belépett a Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetségébe. Nagy terveket szőnek a „pincehegyünk” turisztikai és kulturális értékké formálására. Június 7-8-9. között rendezzük a hagyományos Pátyi Pincenapokat, amelyre szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a környező településekről is.

Koós Hutás Katalin
Fotók: Salamon László


Vissza