Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Húsz év óta - néptáncgála Budakeszin

Kultúra > Budakeszi

2012-04-02


A pályázati lehetőségek és a támogatás beszűkülése miatt a Marczibányi téri Művelődési Központ színpada helyett a Prohászka gimnázium aulájában tartotta hagyományos tavaszi néptáncműsorát a Bojtár Népzenei Egyesület Menczinger-házaspár vezette néptáncegyüttese, március 31-én. A gimnázium aulájában minden talpalatnyi helyet, ahonnan a tánctérre rálátni lehetett, megtöltöttek a nézők.

Lassan egy emberöltőre tehető az az idő, amit a Kertészeti Egyetem és a Bihari néptáncegyütteséből kikerült házaspár a hivatásuk mellett óvodás gyermekek néptánckedvelő fiatallá nevelésébe fektetett. A tanítványok első generációja ma már egyetemre jár, így az évek óta nyolcvan fő felett mozgó létszám kormegoszlása is megváltozott: a kis és középső csoportosok létszáma jelenleg hetven főt tesz ki.

A műsorban az elsősorban a kisebbekkel fogalkozó Fehér Noémi és Jánosi Attila, valamint a nagyobbak fejlődsét felügyelő Menczinger Tibor és Menczingerné dr. Bokor Andrea koreográfiáiból láthattunk színes bemutatót az idén betanult, sok somogyi táncot tartalmazó ismeretanyagból.

A zenét a hazai és nemzetközi téren is hírnevet szerzett Rojtos együttes szolgáltatta.

A bojtárosok a meghívójukra Kallós Zoltántól választottak idézetet:
"...Ahogyan táncolunk, az jellemez minket. Ezért nem mindegy, hogy mit és hogyan táncolunk.
A nyugatról beáramló diszkózene és -tánc annyira meghódította Közép-Európát, hogy szinte elfelejtettük: nekünk, magyaroknak saját táncaink is vannak.
Addig vagyunk magyarok, míg magyarul énekelünk és táncolunk.
A világ erre kíváncsi, nem másra..."

Koós Hutás Katalin
Fotók: Bánkuti Ákos


Vissza