Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Jó tanácsok téli kiránduláshoz

Életmód > Pest megye

2012-02-05


Télen az erdőkben, a hegyek között akár 5-8 fokkal is hidegebb lehet, mint a városokban, s 10-30 centivel nagyobb lehet a hó is, mint a települések útjain. A szokásos nyári séta télen, megfelelő felszerelés nélkül, veszélyes is lehet. A Pilisi Parkerdő Zrt. a katasztrófavédelem és a tűzoltóság szakembereivel közösen néhány hasznos tanáccsal alapos felkészülésre kéri a a Buda környéki Iránytű kirándulni vágyó olvasóit.

- Lehetőleg senki ne induljon egyedül kirándulni.
- Mindenki a képességeinek megfelelő túrára vállalkozzon. Az útvonalat tervezze meg előre, és a nehezebb közlekedési viszonyok miatt számítson a szokásosnál hosszabb menetidőre. Vigyen magával térképet, amelyen folyamatosan követni tudja helyzetét és a hátralévő útszakasz hosszúságát.
- A túl nehéznek vagy hosszúnak bizonyuló túráról időben forduljok vissza, számolva a téli időszakban viszonylag korán beköszöntő esti sötétedéssel.
- Hasznos a feltöltött mobiltelefon, hogy szükség esetén segítséget tudjok kérni. Mivel az erdőben nincs mindenhol térerőt, érdemes családtagot, ismerőst előre értesíteni kirándulási tervünkről, a túra tervezett útvonaláról és időtartamáról.
- Lényeges a megfelelően réteges, meleg öltözködés, és a csúszásgátló talpú, meleg lábbeli. Mély hóban nagy segítséget nyújt a bakancs szára fölé érő kamásli és a túrabot.
- A hátizsákban mindenképpen legyen termoszban meleg innivaló és a szokásos szendvicseknél több, energiadús tartalék élelmiszer. Ugyancsak jó szolgálatot tehet néhány tartalék ruhadarab.
- Célszerű betartani a téli erdőben esetleg előforduló figyelmeztetéseket, melyek egy-egy nehezen járható útszakasz elkerülésére vagy csak egy irányból történő használatára vonatkoznak.

 Forrás: www.parkerdo.hu


Vissza