Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Emléktábla az emlékműért

Múltunk tanúi > Budakeszi

2012-02-08


„Előbbre jutottunk, mint eredetileg terveztük." - fogalmazott Hidas Mátyás, a Budakeszi Szépítő Egyesület elnöke december 22-én azon a szűk körű ünnepségen, ahol Budakeszi I. világháborús emlékművének felújításában a legjelentősebb szerepet vállalóknak egy márvány emléktáblával mondott köszönetet a Budakeszi Szépítő Egyesület és a Budakeszi Kultúra Alapítvány nevében.

A névsor betűrendben: Bánkuti Ákos és Koós Hutás Katalin, Bechtold Gábor és Nádas Anna, Bodola Lajos, dr. Csutoráné dr. Győri Ottília polgármester, Eszterle Ferenc, Herein Gyula, Herein István, Hidas Gyula, ifj. Hidas Mátyás, a Honvédelmi Minisztérium, Keszléri József, Kolozsi Gyula, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Mayer Toyota, Orosz István, Raffai János, Somogyi István, Szász Károly, Till Gábor és Tóth Szabolcs.

Nem csak az emlékmű és a szoborkert, de a kerítésen kívüli környezet is megújult, méltó módon a városhoz és méltóan ahhoz a november 2-i, állami szintű ünnepséghez, melynek keretében 2011. november 2-án Schmittné Makray Katalin és Hende Csaba honvédelmi miniszter közreműködésével, katonai tiszteletadás mellett avatták újra az emlékművet, ahogy novemberi lapszámunkban arról részletesen beszámoltunk.

Hidas Mátyás pénzügyi beszámolója szerint a felújításra összesen 4,4 millió forint folyt be: a múlt évi polgári bál bevételéből 580 000 Ft az önkormányzaton keresztül, a kitelepített budakesziek egyesületétől 578 000 Ft, a budakeszi német önkormányzattól és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól külön-külön 500 000 Ft, a BVV Kft. számláján összegyűlt adományokból 425 000 Ft, a Szépítő Egyesület budakeszi adománygyűjtéséből 421 000 Ft, a Budakeszi Kultúra Alapítványtól 400 000 Ft, a Honvédelmi Minisztériumtól 250 000 Ft, a testvérvárosi Westenholz hagyományőrző egyesületétől és a Lokálpatrióták Egyesületétől egyenként 200 000 Ft, egyéb adomnyokból 1,1 millió Ft folyt be az emlékmű és környékének rendbe hozatalára. A még el nem költött közel kétszázezer forintot tavasszal az automata öntözőberendezés és a terület vízellátásának kiépítésére használják majd fel.

„Ilyen horderejű összefogáshoz elkerülhetetlen egymás megbecsülése és a tolerancia. A Szépítő Egyesület betöltötte azt az integráló szerepet, amelyre hivatott, s amit ismételten bebizonyított.” – zárta beszámolóját Hidas Mátyás.

Koós Hutás Katalin
fotók: Bánkuti Ákos


Vissza