Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Újabb két százéves zászló készült el

Kultúra > Budakeszi

2012-01-14


A nyár elején számoltunk be arról, hogy a templompadláson talált egyik egyházi zászlót és egy körmeneteknél használatos baldachint újíttatott fel Herein Gyula budakeszi vállalkozó Szabó Judit, az esztergomi bazilika textil-restaurátorának, a farészek vonatkozásában Zágoni Péternek a segítségével. Decemberben két újabb, egy százötven évnél is régebbi zászló készült el Hidas Mátyás, Herein István szponzorálásának, Szabó Judit és Zágoni Péter munkájának és Martin Erzsébet támogatásának köszönhetően. A zászlók karácsonykor foglalták el eredeti helyüket a plébániatemplomban.

Ilyen volt, ilyen lett:

A zöld selyemdamasztból készült, keresztfelfüggesztésű zászló eredeti szövete olyan rossz álapotban volt, hogy az alapszövetet teljes egészében ki kellett cserélni. A zászlóra az eredeti, felújított paszomány és bojtok kerültek vissza. A kép tűfestéssel készült, aminek jellegzetessége, hogy színátmenetes árnyalatok kialakítására kitűnően alkalmas. A zászló 1914-ben készült, a felirat szerint a Magyarországi Munkások Rokkant és Nyugdíj Egylete 208. sz. Budakeszi Fiókpénztára jóvoltából: Mindnyájan egyért egy mindnyájáért! Szent Család könyörögj érettünk!

A bordó, hosszanti felfüggesztésű zászlón a Madonna a gyermekkel az 1800-as évek elejéről, közepéről vagy még korábbról való, vászon alapon mindkét oldalán megfestett olajkép. Az alapszövet itt is olyan rossz állapotban volt, hogy kicserélték, a rojtokat az eredeti alapján szőtték újra. A kép körül a paszomány a felújított eredeti.

A több mint félmillió forintos restauráláson átesett zászlókat a szponzorok mellett a budakeszi római katolikus egyházközség nevében Bodó Erzsébet vette át, s már karácsonykor elfoglalták végleges helyüket a főutcai plébániatemplomban.

Jobb sorsra vár és helyreállításra érdemes még egy hímzett stóla és egy XVIII. század végi kehelytakaró is.

                    Herein Gyula, Bodó Erzsébet, Herein István, Hidas Mátyás és Szabó Judit

Koós Hutás Katalin
fotók: Bánkuti Ákos

Kapcsolódó cikkünk: Évszázados templomi kellékeket restauráltak - 2011-07-13 


Vissza