Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Négyezer forint havonta a fűtésszámla

Építészet > Budakeszi

2011-12-17


Hetven centiméter vastag a fal, harminc a tetőzet, ötven az aljzatszigetelés. Háromrétegű üvegezésű nyílászárók a falba épített tokokkal, hogy megelőzzék a hőhidak kialakulását, amelyek miatt elillan a meleg. Ennek is köszönheti a házban lakó, nemsokára öttagúvá váló család, hogy még mindig a tavalyra vásárolt pellettel fűtenek. Bártfai-Szabó Gábor és Orsolya építések Budakeszin álló házáról van szó, amely 2010-ben az Év Háza lett.

2009-ben költözött be az akkor még háromtagú család a 29 négyzetméter alapterületű és 12 négyzetméteres tetőtérrel rendelkező, elsősorban újrahasznosított anyagokból épült házba. A majdnem legmagasabb hőenergetikai minősítésű épület 8,5 millió forintba került alternatív fűtéssel, biológiai szennyvízülepítővel, 224 méternyi kerítéssel együtt, ami 160 ezer forintos négyzetméterár.

A ház méretét a telek 3 százalékos beépíthetősége korlátozta, de most, hogy a harmadik gyermeket várják, s Makkosmárián a beépítési százalék 15%-ra emelkedett, bővítik a házat. Az egész beruházás alapelve a takarékosság és a minél hatékonyabb működés megoldása hosszú távra is: ha majd a gyerekek önnálósulnak, a szülők számára kezelhető feladat legyen a ház fenntartása. A házhoz egy pergolát építettek, annak padlásán dulpa gyerekszobát alakítottak ki, a harmadik gyereknek a pergola lábazata is beépül, így az összes alapterület 51%-ra bővül. Ha majd egyszer kirepülnek a gyerekek, visszaalakítják a fűtött tereket az eredeti garzonméretre, a bővítmény pedig télikert, nyári lakrész lesz, tehát fűtetlen.

S hogy miért nem mindenkinek ilyen háza van? "Az átlagemberek nem rendelkeznek kellő információval, és az önkormányzatok sem igazán partnerek ebben. A társadalom vertikális szemléletének is meg kell változnia, a tekintélyelvű döntéshozatali rendszernek az építészek csak az elszenvedői. Akárcsak a mai élet számos területén, szerinte a fenntartható építészetben is hamarosan a horizontális jellegű, közösségi szerveződés lesz a járható út." - nyilatkozta a tulajdonos-terevező az origo.hu-nak. Példa erre tulajdon lakókörnyezetük. Utcabeli szomszédjaikkal egy ideje arról beszélgetnek, hogy építeni kellene a közelben egy óvodát a gyerekeknek. Ha mindezt újrahasznosított, természetes anyagokból, feleannyi pénzből lehet kihozni, mint egy hagyományos, energiazabáló épületet, akkor az egész közösség jól járna ezzel.

Bővebben: origo.hu

Kapcsolódó cikkünk: Budakeszin áll az Év Háza - 2010-11-05


Vissza