Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Nyitott múzeumok Zsámbékon

Kultúra > Zsámbék

2011-11-15


Augusztus 13-a óta minden hónap második hétvégéje Nyitott Múzeumi Hétvége Zsámbékon. Ilyenkor a kombinált belépő nyújtotta kedvezmények mellett, mely a Romtemplomba, Lámpamúzeumba és a Tájházba jelent kedvezményes árú belépőjegyet, programot is szerveznek valamelyik múzeumba. A programokról lapunkat Balázs Mónika Csilla, a Zsámbéki Közművelődési Intézet vezetője tájékoztatta.

Több van, mi összeköt címmel november 5-én nyílt kiállítás a zsámbéki művelődési házban. A Zsámbéki-medencében ma is élő viseleteket bemutató gyűjtemény az Erdélyi Baráti Kör és a zsámbéki művelődési ház közös munkája, 2012.január 15-ig látogatható. A viseletek közt láthatjuk a helyben "honos" öltözeteken kívül a betelepülők által magukkal hozott ruházatokat is. Az összegyűjtött anyag, melyben látható zsámbéki sváb, perbáli szlovák, bajnai, biatorbágyi, nógrádi, dél-alföldi, széki, csíki, sőt pazar díszítményű kalotaszegi viselet is, jövő év január közepétől vándorkiállításként él tovább. A megnyitón közreműködött a Höcögő Néptáncegyüttes Csicsergő utánpótláscsoportja Sztankovits Judit vezetésével, a zsámbéki Keszkenő Népdalkör és a budajenői Ringlein Tánccsoport, akik viseletbemutatót is tartottak. A kiállítást a Tökön élő Palik Krisztina viseletkészítő, az Állami Népi Együttes munkatársa nyitotta meg.

Köszönet a felajánlott tárgyakért, viseletekért:
Bakosné Ványi Klára (Tök)
Bethlen Gábor Érdekvédelmi és Közművelődési Egyesület (Zsámbék)
Bordezné Gyalog Éva (Zsámbék)
Borossné Csepilek Mónika (Zsámbék)
Both Minya István és Jakab Orsolya (Zsámbék)
Csepilek Istvánné (Zsámbék)
Eöry Anna (Zsámbék)
Harcos Istvánné (Zsámbék)
Kúti Mária (Perbál)
Menyhárt Kata (Tök)
Mészárosné Bagoly Magdi (Biatorbágy)
Nyitrai Endréné (Zsámbék)
Sütő Istvánné (Tök)
Szabó Andrásné és a Pátyi Faluközösségért Alapítvány (Páty)
Szent Vendel Domborműves Népi Lakóház (Zsámbék)
Sztankovits Judit (Zsámbék)
Toma Krisztina (Zsámbék)

Novemberben, a 4. múzeumi hétvégén a Lámpamúzeumban Márton-napi kézműveskedésre, gyertyamártásra és lampionkészítésre várták a gyerekeket.

December 10-én a Romtemplom belső tere lesz a következő, az idei utolsó múzeumi program helyszíne: a Premontrei Keresztelő Szent János Általános Iskola és Gimnázium 2.osztályos tanulói Visely Judit vezetésével betlehemes műsort adnak majd elő. A meghitt hangulathoz hozzájárul majd egy kis forró tea a gyerekeknek, forralt bor a felnőtteknek...

Fotók: Kovács István


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg