Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Katonai tiszteletadással a honvédelmi miniszter avatja a hősi emlékművet

Közélet > Budakeszi

2011-10-28


November 2-án 18.30 órai kezdettel katonai tiszteletadás mellett Budakeszi újraszenteli a nyáron a Szépítő Egyesület szervezésében felújított, az I. világháborúban elesett budakeszi hősök tiszteletére 1930-ban állított emlékművét. Az ünnepség idejére a budakeszi főutca mindkét sávját lezárják.

Meghívó

A rendezvényt a Honvédelmi Minisztérium, a Budakeszi Szépítő Egyesület és a Budakeszi Kultúra Alapítvány szervezi. Az ünnepségen részt vesz Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége, a magyar hadisír-gondozás védnöke. Ünnepi beszédet Hende Csaba honvédelmi miniszter mond, az újraszentelést Bíró László római katolikus tábori püspök végzi. A rendezvényen közreműködnek a Magyar Tartalékos Szövetség Hagyományőrző Tagozat katonái, a MH Központi Kiképző Bázisának katonái és zenekara, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatal munkatársai, a budakeszi Edelmann Rezső Vegyeskórus, Bechtold Jakab és Szabó Kinga.

186 hősi halott

Budakeszin a község akkori vezetőinek támogatásával, közadakozásból és a helyi iparosok önzetlen, segítőkész munkájával jött létre a település akkori méretéhez képest különösen nagyszabású hősi emlékmű, Martinelli Jenő kiváló budai szobrász alkotása, amely megrázó és kifejező erővel ábrázolja a helytállás, a bajtársiasság és a hősiesség erényeit.

Az I. világháborúban 1914-18 között 1132 budakeszi férfi vett részt. A harcokban 186-an haltak hősi halált, az ő nevük olvasható a szobor talapzatának három márványtábláján. A legtöbb budakeszi férfit a császári és királyi 32. gyalogezred budapesti és törökbálinti zászlóaljához sorozták be. Õk voltak azok a harminckettesek, akikről Budapesten teret is elneveztek. Az emlékművet 1930-ban az állam és az egyház képviselőinek jelenlétében az a József főherceg, honvéd tábornagy avatta, aki a háború alatt igen népszerű és sikeres parancsnok volt mindazokon a frontokon, ahol a budakesziek is megfordultak, így Galíciában, az isonzói fronton és Erdélyben, a Keleti-Kárpátokban.

Teljes útzár az ünnepség alatt

A rendezvényt megelőző szállítási munkák és az ünnepségre érkező nagy számú és magas rangú vendég fogadása miatt november 2-án 17 órától forgalomkorlátozás várható, 18 óra és 19.30 között pedig teljes szélességében lezárják a budakeszi főutcát, csak a BKV- és Volán-buszok közlekedhetnek. A Budaörs felől érkező forgalmat az Erdő utcára terelik, amely erre az időre a Kossuth utcáig felfelé egyirányú lesz. A Napsugár utcát lezárják, így a makkosi forgalom a Jókai utcán át bonyolódhat ebben az időszakban. A Budapest felől érkezőket az Erkel utcánál terelik el a főútról a Márity utca irányába.

A parkolókra is szükség lesz

A polgármesteri hivatal kéri a területileg érintett lakókat, hogy ebben az időszakban ne használják a posta alatti és a városházzal szemközti parkolót, valamint a szervizút posta alatti részét, elsősorban a nagy számú, magas rangú vendégmert a rendezvény előkészületeit és lebonyolítását akadályozó járműveket a rendőrség elszállíttathatja. Erről a jegyző levélben már értesítette a területileg érintett lakókat.

Koós Hutás Katalin

fotók: Bánkiuti Ákos
és a Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg