Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Elhunyt Preissler József

Múltunk tanúi

2011-10-26


Életének 81. évében, október 18-án elhunyt Preissler József, a Budakesziről 1946-ban kitelepítettek németországi közösségének, a Budakesser Gemeinschaftnak a tagja. Lakóhelyén, Hüffenhardtban október 21-én helyezték örök nyugalomra.

Preissler József 1931. április 14-én született Budakeszin. Apja Preißler János kőműves, anyja Bayer Borbála. Két testvére volt, János és Boris. Budakeszin éltek, amíg 1946-ban a baden-württenbergi Hüffenhardtba nem telepítették őket. Preissler József szabó lett, 1957-ben német lányt vett feleségül, Fink Paulát, aki 2002-ben elhunyt. Két gyermekük, Rolf és Sabine és öt unokájuk gyászolja őket.

Szenvedélyesen gyűjtötte a verseket, szólásmondásokat, meséket, főleg Budakeszivel kapcsolatban. Fájlalta, hogy a budakeszi sváb tájnyelv kihal, nincs, aki továbbvigye.

Ilyen budakeszi tájnyelven irt versike az alábbi is:
"Owa neilich do geh i spozirn
und los mi vor Dummheit rasier´n
und das i net sovü gögy brauch
da geh i aufs Blocksbergel nauf..."
 
Józsi felkérésére 2003-ban megkerestem levélben Márkus Évát a Germanisztikai Intézet munkatársát, hogy miként kell ezt az éneket helyesen írni. Sajnos nem kaptam választ rá, igy nem tudtam Józsinak segíteni. Ma már tudnám, hogy nem kellene ilyen messzire mennem, csak Budakeszin Mayer Edinát felkeresnem.

Albrecht György, Karlsruhe


Vissza