Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Növekvő érdeklődés - szűkülő mozgástér

Kultúra > Zsámbék

2011-09-30


A tudatos térségfejlesztésben látja a kiutat Mátyás Irén igazgató, aki szakmailag sikeresnek ítélte az idei nyári évadot: kilenc bemutatót és összesen hetvenöt színházi előadást tartottak a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület által működtetett Zsámbéki Színházi Bázison, amelynek eseményein tizenhat és félezer látogató vett részt. A fesztivál színházi programsorozatában a budakeszi Kompánia Színházi Társulat is évek óta szerepel.

Növekvő érdeklődés

Mátyás Irén igazgató a szeptember közepén zárult évad kapcsán az MTI-nek elmondta: a Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis Fesztivál az egyik leghosszabb nyári művészeti rendezvénysorozat, amely általában június utolsó hétvégéjén indul a Múzeumok éjszakáján, és szeptember harmadik hétvégéjén, a Kulturális örökség napjain ér véget. Egy nyáron 9-10 új bemutatót hoznak létre, így minden héten csütörtöktől vasárnapig új előadást láthatnak a nézők. A fesztiválon belül a színházi programokat, különösen a Zsámbékon készülő előadásokat kíséri nagy figyelem.

Idén a műemlék rakétabázis különleges helyszínein összesen kilenckülönböző műfajú előadást láthattak a nézők, a változatos kínálat a korábbiaknál is több látogatót vonzott - mondta az igazgató, hozzátéve, hogy nagy az igény Budapest közelében nyáron egy ilyen típusú színházra. Kiemelte, hogy Zsámbékon együtt tudnak dolgozni olyan alkotók is, akik különböző társulatok tagjai, így létrejöhetnek olyan produkciók, mint például idén a Caligula helytartója, amely kiemelkedő szakmai és közönségsikert aratott, a Színikritikusok Díjára is jelölték.

Szűkülő mozgástér

Mátyás Irén felidézte, hogy korábban rendeztek nemzetközi fesztivált is a környező országok színházainak részvételével, erre azonban a megszorítások miatt az utóbbi két évben már nem jutott pénz. Nincs módjuk vendégül látni határon túli magyar társulatokat sem, pedig a 90-es évek elején Zsámbék volt az első hely, ahol ezek a színházak bemutatkozhattak. Az igazgató attól tart, hogy az előadóművészeti törvény módosítása után anyagi helyzetük tovább romolhat: bár a jogszabály igyekszik stabilizálni a kőszínházakat, az összes egyéb színház számára áttekinthetetlenebb helyzetet teremt. A közös pályázati keretből számos különböző típusú színház vár majd támogatást, az elbírálóknak még szélesebb kört kell értékelniük, így még kisebb lesz az esélye annak, hogy átlássák az egyes előadóművészeti szervezetek speciális helyzetét.

Mint rámutatott, bár a fesztivált és a színházat a 80-as, 90-es évek sajátos helyi társadalmának szándéka hozta létre, minimális bevételei miatt a helyi önkormányzat nem tudja támogatni. Így annak ellenére, hogy az összes szakmai szempont alapján a szabadtéri kategóriába lenne sorolható Zsámbéki Színházi Bázis, a még érvényben lévő rendszerben a VI. kategóriába került a színház. Ez idén például azt jelentette, hogy tavasz helyett csak késő ősszel kaphatják meg a számukra megítélt 14 millió forintos támogatást. Az igazgató tájékoztatása szerint a három évvel ezelőtti összeghez képest - amikor utoljára szabadtéri színházként pályázhattak - tavaly a felére csökkent a támogatás, idén pedig a tavalyi összegnek alig több mint a felét ítélték meg számukra.

Pedig a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület által működtetett Zsámbéki Színházi Bázis mára a térségi, turisztikai marketingfejlesztés központja lett. Fejlesztési koncepciójukban összekapcsolódnak különböző tevékenységeik: elvégezték a volt legénységi szállás romos épületének műemléki helyreállítását, amely így szálláshelyként, próbateremként is használható. A színház és a fesztivál számára is kínál megtakarítási lehetőséget, év közben pedig bevételt termelhet, például iskolás csoportokat fogadhatnak erdei iskolai programokkal.

Tudatos térségfejlesztésre lenne szükség

Azokban az országokban, ahol tudatos térségfejlesztés folyik - a harmonikus fejlődés, a távlati érdek szerint - megőrzik csendes, kikapcsolódásra alkalmas, a nagyvárost levegőhöz juttató területnek a Zsámbékhoz hasonló térségeket. "A színházzal, a fesztivállal, a régi épületek felújításával, a műemlék rakétabázis hasznosításával mintát mutatunk a térségben a turizmus jelentőségének növelésére" - fogalmazott. A fesztivál turizmusfejlesztéssel kapcsolatos összefüggéseire felfigyelve a 90-es években szervezték meg az egyesületet és a tourinform irodát. Jelenleg 19 település összefogásával működnek, a környék számos rendezvénye segítségükkel jött létre. A szálláshelyek, vendéglátóhelyek láncolatát is megszervezték a térségben, helyi termékeket értékesítő polcokat is létrehoztak, de zöld fejlesztésekbe is belefogtak. Ez mind a színház és a fesztivál körüli munkából következett, így függ össze a kulturális tevékenység a térség fejlődésével - hangsúlyozta Mátyás Irén. (MTI)


Vissza