Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


„Oh te vándor lélek, tekintsd meg Jézus keresztjét!”

Múltunk tanúi > Páty

2011-09-17


Az idézetet a kiegyezés évében, 1867-ben készült kőkereszt tábláján olvasható, mely a pátyi katolikus temetőben a kápolna jobb oldalán áll. Az év elején, a katolikus közösség felhívást tett közzé a helyi sajtóban, a lakosságot kérve az összefogásra a kereszt felújítása érdekében. A megvalósításra a nyár elején került sor.

Havas Vince egyházi gondnok elmondta: - Nagyot álmodtunk, templomot építünk, de a kisebb dolgokra is gondot fordítunk. Így ez évben került sor a kereszt restaurálására, mely a plébános, Gábor atya elképzeléseivel is egyezett. A nyár elején, részben közadakozásból, egy helyi mesterember, Vanyek Béla felújította a már düledező, életveszélyessé vált keresztet.

Az egyszerű faragású, mészkő kereszt stabilan áll, felülete is egyenletes a csiszolásnak köszönhetően.  Korábban a kereszt tövében boltíves bemélyedés volt látható, ami kis tábla vagy dombormű helye lehetett. Havas Vince felkérésére Szilágyi Özséb ötvös, a két éve fiatalon elhunyt Ozsvári Csaba ötvösművész tanítványa készítette az ott most látható bronztáblát.

A dombormű a Havas-család adományaként került a temetői keresztre.
 A kérés az volt, hogy egy olyan kis fém domborművet készítsek ide, amely mindenkinek kedves. Így olyat szándékoztam alkotni, ami minden ember számára, minden életkori helyzetben aktuális. – mondta az alkotó. - A dombormű egy életutat szimbolizál, ami a Szentlelket jelképező galamb kegyelmei által az Atyához vezet minket. Egyetlen út létezik az emberek számára, amely Krisztushoz vezet, és ez a tanításai szerinti élet. Jézus földi élete során megmutatta nekünk, hogy melyik ez az út, amin érdemes járni, ha a Mennyországba szeretnénk eljutni. Az út két oldalán ábrázolt 7-7 szőlőfürt a hét szentséget jelképezi, amely által sokkal könnyebben juthatunk a mennyei hazába. Termő szőlőtőként kell élni napjainkat és cselekedeteink is gyümölcsözőek kell, hogy legyenek.

A kút környéke is megújult, megközelítése és használata biztonságossá vált. A korábban földdel feltöltött lejtős és folyamatosan felázott káva környékét lebetonozták és murvával felszórták, a kút káváját is megerősítették. A kút környezetét betonlap mellvéd keretezi L-alakban, így a síroktól elkülönítve, rendezettebbé vált. A felújítási munkákat szintén Vanyek Béla végezte.

Hájas
Fotók: Havas Éva

 


Vissza