Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Lochberg hírek

Kultúra > Zsámbék

2011-08-04


Az egyesület mozgalmas nyárelőt mondhat magáénak: május 28-án a zsámbéki gyermeknapi majálison szerepeltek. Június 12-én Sóskúton, a X. Kapusztnyik fesztiválon, 19-én a Zsámbéki Templomtéri Búcsúban adtak műsort.

Augusztus 13-án 16 órától Mária mennybevétele napi gyógynövénycsokrokat (Kreidepussn) kötünk régi hagyományunk nyomán a Szent Vendel Házban. A régi zsámbékiak 7 vagy 9 gyógynövényt kötöttek ebbe a csokorba, melyek a következők variációi lehettek: kakukkfű, palástfű, kamilla, árnika, orbáncfű, lestyán, ökörfarkkóró, borsmenta, gilisztaűző varádics, mezei katáng, körömvirág. A csokor közepére egy szilvaágat kötöttek, mely tele volt terméssel. A mise után, miután a pap megszentelte a csokraikat, a szilvát megosztották egymással, mert úgy tartották, akivel megfelezik a gyümölcsöt, azt sosem veszíthetik el az élet viharában. A szentelt csokrot a mestergerendára akasztva kiszárították, majd a családfő szenteste egy öreg tálba tette, melyben mirha és parázs volt, majd minden szobában imádkozott ezzel a szentelt füstölővel az újszülött Jézushoz.

Augusztus 16-án érkezik hozzánk brüsszelből a belga NELE Művészeti Együttes táncosai és zenészei egy hétig élvezik Zsámbék vendégszeretetét. Csenger-Zalán Zsolt polgármester országgyűlési képviselőként augusztus 18-án a Parlamentben is fogadja őket. A tánccsoport negyvenkét éves fennállása alatt bejárta egész Európát és az Egyesült Államokat is. Flamand táncaik a környékbeli hagyományokra épülnek, melyet élőzenével kísérnek. Koreográfiáikba gyakran zászlóforgató elemeket is beletesznek, melynek során a környék történelmi címereivel ellátott lobogókkal akrobatikus mutatványokat adnak elő. Csoportjaink a 2008-as svájci EUROPEADE-n ismerték meg egymást és 2009-ben az a megtiszteltetés ért minket, hogy részt vehettünk a NELE 40. jubileumi ünnepségén is Belgiumban, ahol vendéglátóink megismertették velünk a belga csokoládé és sör, a brüsszeli csipke és az európai főváros titkait. A csoporttal ellátogat hazánkba a belga parlament egy képviselője is, aki szintén tagja a művészeti csoportnak.

Fuchs Sandra

A csoportról bővebb információt itt találnak: http://www.volkskunstgroepnele.org/


Vissza