Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Évszázados templomi kellékeket restauráltak

Kultúra > Budakeszi

2011-07-13


A templompadlás egy eldugott zugából került elő az a "máriás" zászló, amelyet budakeszi vállalkozók kezdeményezésére az esztergomi bazilika textil-restaurátora már felújított egy baldachinnal együtt. A budakesziek már megcsodálhatják a település egyházi történelmének részét képező tárgyakat a Havas Boldogasszony plébániatemplomban.

Herein Gyula, budakeszi vállalkozó lapunknak elmondta, hogy a templom padlásáról több régi értékes kellék is előkerült, melyek közül egy egyházi zászló és egy baldachin restaurálását már elvégezte Szabó Judit, az esztergomi bazilika textilrestaurátora. Zágoni Péter, aki Herein Gyula társa a leletmentésben, a faelemek szintén igen alapos és költséges megújítását vállalta magára. Az 1910-es évek elejéről származtatható baldachin már bemutatkozott az idei úrnapi körmeneten, a zászló pedig a templomban csodálható meg, a textil- és farestaurálásra fordított közel egymillió forintos ráfordításnak és a gondos munkának köszönhetően. 

 

A baldachin egy hordozható, oszlopokon álló selyem vagy bársony dísztető, amelyet körmeneteken az Oltáriszentség és ereklyék felett visznek, ezzel is hangsúlyozva azok szentségét, méltóságát. A nemrég elkészült tört fehér selyemdamaszt baldachin, tetején a Szentlélek-allegória aranyozott ezüstszállal készített rátét hímzésével, erősen szennyezett és foszlott állapotban került a restaurátor kezébe. Mivel a baldachint a katolikus közösség a későbbiekben használni is szeretné, az eredeti szövetet tisztítás és konzerválás után használaton kívül helyezték és egy új selyemdamaszt hordozóval helyettesítették. A rátét hímzés - a szakszerű tisztítás után - már erre került fel. A belül szaténselyemmel bélelt mennyezet oldalai aranyszínű, fémszálas domború rátéthímzéses, paszományszalaggal és aranyszínű rojtokkal díszített ripszselyemből készültek. A baldachin esővédőt és bársonnyal bélelt tároló dobozt is kapott, hiszen a múló évtizedeknél sokkal inkább a szakszerűtlen tárolás veszélyezteti az állapotát.

A zászló szintén igen szennyezett volt, de anyagai annyira jó állapotúak, hogy a restaurálást követően az eredeti anyagokból sikerült eredeti állapotába visszaállítani.

Herein Gyula elmondta, hogy Zágoni Péterrel együtt tervezik még két templomi zászló felújítását is, melyek közül az egyiknek a korát kétszáz évre becsülik. A munkát aztán folytatják majd a templom két régi, üveggyöngyökkel díszített csillárjának a helyreállításával, melyeket szintén a templom padlásán fedeztek fel.

Koós Hutás Katalin

 


Vissza