Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Ez egy jó kis szombat volt

Kultúra > Zsámbék

2011-05-27


A Lochberg Tánccsoport és Ifjúsági Kulturális Egyesület első ízben rendezte meg a Lochberg Ifjúsági Napot. A szervezők beszámolója szerint több, mint hetven fiatal és gyermek vett részt az egész napon át zajló programokon, közülük többen azóta beléptek a tánccsoportba is.

A gyerekek és a fiatalok igényeihez mért, játékos, zenés-táncos és sportos programokon
Sallai Kati nénitől magyar, erdélyi és moldvai táncokat tanulhattak. Az általános iskolában tanító magyartánc oktató három évtizedes zsámbéki munkáját a város tavaly Pedagógiai díjjal ismerte el.
- Nagyné Starcz Tercsi néni stájer citerájával zsámbéki és környékbeli sváb népdalokat mutatott a gyerekeknek. A környékbeli sváb kultúra meghatározó alakja a fiatalokat is képes magával ragadni azzal az öserővel, ami a dalaiból és hangszerjátékából árad. Több sváb kórus karnagya és a budakeszi helytörténeti gyűjtemény gondozója.
- Várszegi Andrea kreatív játékokkal ráébresztette a srácokat, hogy milyen jó is egy csapat tagjaként tevékenykedni. A fiatal doktornadusz a gyermekpszichológia mellett sváb gyermektánc oktatással is foglalkozik Leányváron.
- Legerszki Krisztina, a zsámbéki születési színésznő, akit a Jóban - rosszban című sorozatból ismerthetünk, helyzetgyakorlatai nevetésre bírták a gyerekeket, ahol a jó gyakorlatért járt még autogram is.
- Fuchs Tibornénál óriási sikere volt a régi zsámbéki farsangi hagyománynak, a kakas-ütésnek. Vele a gyerekek megismerték többek között a zsámbéki viseletet. Fuchs Tiborné fontos szerepet játszott a Zsámbéki Német Nemzetiségi Kör létrejöttében és ő volt a Német Nemzetiségi Kórus legelső karvezetője is. Harminc éve tanít éneket és népismeretet a zsámbéki iskolában.
- Manninger Miklósnál hetven gyerek táncolt együtt a nagy táncházban, még olyanok is, akiknek addig közük nem volt a néptánchoz, de azóta táncosokká váltak. A Lochberg tánccsoporthoz többéves barátság révén kötődő Manninger Miklós koreográfus táncpedagógiai tevékenységéért már megkapta a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjét.
- Benák Kinga sportvetélkedői a nap végén is teljesítményre és összetartásra sarkallták a srácokat. Benák Kinga a Zichy Miklós Általános Iskola testnevelője, s fontos szerepet játszott a zsámbéki női kézilabda kör létrehozásában.
- Krizsanóczi Erzsi néni és tanítványai serényen készítették a nap közös ebédjét.

Rajtuk kívül a Zichy Miklós Általános Iskola igazgatója és tanárai segítették munkánkat.

A beszámoló helyett, inkább szóljanak azok a gyerekek és fiatalok, akik ott voltak április 14-én és élményeiket megosztották velünk:

Sváb dalok: „Tercsi nénivel is sokat nevettünk. Tanultunk új, sváb dalokat. Bemutatta nekünk a steier citerát, a Bencének szerintem ez az állomás tetszett a legjobban.” (Baranyi Viktória) „A steier citerás állomás azért is tetszett nekem, mert én is citerázom, csak magyar fajtán.” (Koós Bence).

Zsámbéki hagyományok, játékok: „Györgyi néni sok újat mondott erről. Volt egy kockajáték is, a fiúknak pedig fel kellett öltöztetni a lányokat Szandra sváb ruhájába.” (B.V.) „Györgyi néninél a sváb játékok voltak legjobbak..”(Baksa Dávid).  „Györgyi néninél sokat megtudtunk a régi zsámbékiakról és a svábokról: a címerükről, a szokásaikról, az ünnepeikről, a ruháikról, ez nekem nagyon tetszett (Mazug László).

Csapatépítés: „Számomra ez az állomás volt az egyik legjobb. Sokat beszéltünk magunkról Andrea néninek. Majd kaptunk egy lapot, amin sok figura volt, különböző szituációkban és ki kellett választanunk magunkat”(B.V.) „A csapatépítés azért is volt nagyon érdekes, mert sok mindent megtudtunk egymásról.” (Bíró Renáta) „A harmadik állomáson egy aranyos pszichológus néni volt, csináltunk bolhapiacot a kedvenc tárgyainkból, majd a többiek választottak belőle és elmondták miért tetszik nekik a mi kedvencünk.” (Varga Zoltán) „..itt Andinál voltunk, aki nagyon kedves volt velünk, jól esett, hogy figyelt ránk…” (J. K.)

Magyar táncok: „Eddig a napig nem is tudtam, hogy milyen táncokat táncolnak a Dunántúlon.” (Bíró Kitti) „Kati nénivel a néptánc nehéz, de szórakoztató volt” (Geier Krisztina). „Kati néninél számomra új tánclépéseket tanultunk” (C.F.) „Mentünk magyar néptáncokat tanulni is, nekem azért volt jó, mert már az összeset tudtam.” (J.K.)

Színpadi játékok: „A legjobban az tetszett, mikor Legerszki Krisztinával találkoztam. Sohasem fogom elfelejteni azt a napot, adott még autogramot is.” (G.K.) „Ez volt az egyik legjobb. Itt maradtam volna egész nap. A feladatok legtöbbje vicces volt. A legjobban a reklámos tetszett.” (M.L.) „A Legerszki Krisztinél volt az egyik legjobb, mert fantasztikusak voltak a játékok, főleg a reklámos” (B.D.)

Sváb táncház: „Miki bácsival a tánc nagyon vicces volt, de élveztük nagyon” (G.K.) „Miki bácsinál tök jó táncok voltak” (B.K.) „Amikor odaértem apuval, Szandra épp a kedvenc táncomat tanította, majd jött egy idős bácsi, aki nagyon ért a sváb táncokhoz meg mindenféle tánchoz. Hát jó sok táncot tanított.” (Domokos Dalma) „ A táncház nagyon tetszett, itt sokáig ellettem volna még” (M.L.) „Ez volt a nap fénypontja. Minden csapat együtt volt (kb. 70-en voltunk). Sokat nevetett mindenki, mert Miki bácsi sokat viccelt. Jó táncokat tanultunk.”(B.V.) ”Tetszett a tánc és a zene se volt piskóta, azaz rendkívül vérpezsdítő volt” (B.D.)

Sportvetélkedő: „Nekem a legjobban a sportállomás tetszett. Minden gyerek csapatba állt, ez nagyon jó, mert így megtanultunk csapatban, közösen dolgozni. Kinga nénivel vidám versenyek voltak. Végül az izgalmas eredményhirdetés következett, ahol mindenki jó helyezést ért el. A nyeremény egy doboz csoki és gumicukor volt. A Lochberg kis csapata tudta, hogy nem a nyeremény a fontos, hanem hogy együtt legyünk és szórakozzunk. (Kollár Dávid)

Köszönjük mindenki részvételét segítségét ezen a napon, boldogok vagyunk, hogy ily kevéssel is ilyen örömet szerezhettünk!

Lochberg Tánccsoport
Fotók: Salamon László

Képgaléria


Vissza