Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Sakkélet a Zsámbéki-medencében

Sporthírek > Zsámbék

2011-04-04


Zsámbék neve jól cseng a sakkhoz értő emberek fülében Magyarországon. Nem csoda, hiszen évtizedekre visszamenő hagyománya van az országos szinten űzött sakknak, és a kistérségi szinten szervezett utánpótlás nevelésének. A Zsámbéki Sportbarátok Egyesületének sakk szakosztály-vezetőjével, a Perbálon élő Pregitzer Györggyel Bőhm András beszélgetett.

-   A Zsámbéki Sportbarátok Egyesületének sakk szakosztálya tavaly ősszel is meghirdette
gyermek sakkversenyét. Páty és Telki után Zsámbékon, a Zichy Miklós Iskolában rendezték meg a harmadik fordulót 2011. február 11-én, ahová a világ jelenleg legfiatalabb (14 éves) nemzetközi nagymesterét, a szombathelyi Rapport Richárdot is sikerült elhívni, Mervó József támogatásának köszönhetően. Rapport Richárd szimultánt adott nem csak a versenyzőknek, de szüleiknek és a felkészítőiknek is.

-   Hogyan sikerült ilyen élénk sakkéletet teremteni? Hogyan kezdődött? 
-   1977 februárjában, Perbálon alakult meg a mai zsámbéki sakkcsapat jogelődje, s azóta a felnőtt csapat folyamatosan szerepelt a Pest megyei bajnokságon, korábban Perbál, 20 éve Zsámbék színeiben. Rendszeresen részt vettünk a megye sakkéletében minden szinten: felnőtt, ifjúsági és gyermekversenyeken. A tíz táblán játszó felnőtt csapat sokszor ért el érmes helyezést, a B-csoport bajnokságát meg is nyertük. Ifi játékosaink kétszer nyerték meg az NB-s csapattal nem rendelkező egyesületek országos versenyét. Az általános iskolások versenyeiben legalább harmincszor lett országos döntős zsámbéki tanuló, mint a Pest Megyei Sakk Diákolimpiai bajnoka.

-   Melyek voltak a legemlékezetesebb sikerek?
-   Az első zsámbéki diák Klajkó Tünde volt, aki országos döntőbe jutott 1980-ban. 1991-ben már Zsámbék adott otthont az első Országos Sakk Diákolimpiának, természetesen Pest Megye bajnoka jogán zsámbéki tanulók részvételével is. Az utánpótlás főként zsámbéki fiatalokból áll, akik a helyi iskolákban szervezett sakkfoglalkozásokon ismerkedtek meg ezzel a játékkal. Gyermek- és ifjúsági versenyeken edződve a legtehetségesebbek, legkitartóbbak igazolt játékosként vettek rész és szerepeltek egyre eredményesebben a megyei felnőtt csapatbajnokságban. Jelenleg 80-90 gyerek vesz részt rendszeresen foglalkozásokon és különböző szintű bajnokságokon. 2006 nagyon jelentős év volt sakkcsapatunk életében. Ekkor lett Pest megyei bajnok a felnőtt és az ifi csapat is, mégpedig fölényes győzelemmel, hiszen veretlenül, végig vezetve a tabellát, rajt-cél győzelmet aratott mindkét csapatunk.  Megyebajnokként osztályozó mérkőzést játszhattunk Nyergesújfaluval az OB II-be kerülésért. Az első találkozón 10:2-es zsámbéki siker született. Úgy éreztük, eljött az ideje, hogy hagyományteremtő szándékkal egy nemzetközi sakkversenyt rendezzünk, ahol megmutathatjuk országnak-világnak, milyen sakkélet folyik Zsámbékon. A segítőkész támogatóknak és lelkes szervezőtársaimnak köszönhetően meg is tudtuk szervezni I. ZSÁMBÉK OPEN néven versenyünket. 2008-ban diáksakkozóink Pest Megye bajnokaként bejutottak az országos döntőbe, ahol csapatban 28 résztvevő között 6. helyezést értek el. 2010 őszén, második alkalommal nevezett ifi csapatunk az országos ifjúsági sakk csapatbajnokságra.

-   Miért tartja fontosnak, hogy minél több gyerek megismerkedjen a sakkal?
-   Erről órákig lehetne beszélni: fejleszti a képzelőerőt, a memóriát, a stratégiai és a taktikai érzéket. Erősíti a szabálytudatot. Segíti a számolási és a kombinációs készség kialakulását. 

-   Milyen tervei vannak a szakosztálynak?
-   Terveink nagyon szerények, szeretnénk tovább sakkozni és már annak is nagyon örülünk, ha nem szűnik meg a sakkélet a környéken. 

Bőhm András


Vissza