Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Térkő-burkolat a Patak-sétányon

Építészet > Remeteszőlős

2011-04-01


Közel négy évtizedes vágy teljesül azzal a százhat millió forintos útberuházással, amely uniós pályázati támogatás révén a Patak sétány két legnagyobb és legdrágább szakaszát, a Királyka és a Csóka utca közötti, valamint a Pisztráng utcától az utca végi híd közti útrészeket 4,5 méter szélességben szilárd útburkolattal, felszín alatti csapadékvíz-elvezetéssel és utcabútorokkal, vagyis padokkal, hulladékgyűjtőkkel és virágtartó ládákkal látja el. A részletekről Szathmáry Gergely polgármester számolt be lapunknak.

Már harmadszor pályázott, mire nyert az önkormányzat 2010 februárjában a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében „Belterületi utak fejlesztése támogatására” meghirdetett (KMOP-2009- 2.1.1/B) kiírásra „Remeteszőlős legfőbb közlekedési útvonalának (Patak sétány) szilárd útburkolatának kialakítása” címmel.

Lakossági - önkormányzati összefogással az elmúlt években már három utca is megépült térkőből Remeteszőlősön, ezért a lakosság többsége a Patak sétány esetében is a térkövet igényelte. Egy tájékoztatóval egybekötött kérdőívben, kiemelve az aszfalt és a térkő előnyeit és hátrányait, az önkormányzat a lakosság döntését kérte. Aszfalt simább és a kisebb gumizaj miatt sebesebben hajtanak rajta. Gyorsabb az építése, a hó is hamarabb olvad le róla, de könnyebben töredezik, gyűrődik, kátyúsodik, bontás után pedig nem állítható helyre maradéktalanul. A térkő esztétikusabb, karbantartása olcsóbb, de a hó és a jég lassabban olvad el rajta és zajosabb is. Ez egyben előny is, hiszen lassabb közlekedésre késztet a nagyobb gumizaj. A lakosság a térkövet választotta.

A támogatási szerződést, a terveket ennek megfelelően módosítani, engedélyeztetni kellett, így végül csak szeptemberben indították el a közbeszerzési eljárást. A tavaszi kezdés nagy érdeklődést váltott ki a szóba jöhető vállalkozások között. Tizenöt induló közül végül a Bola ’95 Kft-vel kötöttek szerződést a tervezett nettó 106 millió forint helyett 85 milliós áron.

A beruházás áprilisban indul, és a nyáron befejeződik. A bruttó 107 milliós beruházás 70%-át a Pro Régió, 30%-át a hetvenmilliós éves költségvetésű falu állja. A képviselő-testület egy felajánlást tett a lakosság felé, amit a 80% elfogadott, így az útépítés önrész-hányadának a finanszírozása önkormányzati-lakossági együttműködésben valósult meg, s ebbe a úttörvény értelmében bevonhatók azok is, akik egyébként nem nyilatkoztak. A lakosok számára ez ingatlanonként 245 ezer forint terhet jelent. Előtakarékossági rendszerben a havi részletfizetés 4500 Ft ötven hónapon, azaz négy éven át. Ez ugyanaz a rendszer, amely az alig hétszáz fős település legutóbbi útépítéseinél már jól bevált.

Koós Hutás Katalin


Vissza