Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Országgyűlési képviselő és polgármester

Közélet > Zsámbék

2011-03-16


2010-ben 53,25%-kal a Fidesz országgyűlési képviselője lett Pest megye 9. választókörzetében és Zsámbék polgármestere 34,82%-os aránnyal, ötven szavazattal előzve meg Gasparek Ferenc független jelöltet. Családjával két éve költözött Törökbálintról Zsámbékra. Csenger-Zalán Zsolt polgármesterrel Zsámbék idei terveiről beszélgettünk.

Csenger-Zalán Zsolt (1957., Bp.) vegyész-üzemmérnökként először a MOM-nál, majd 1983-1988 között a Technoimpexnél mérnök-üzletkötő. 1989-ben saját céget alapít. 1992-től családi vállalkozása, a Scantrade Recycling Kft. újrahasznosító és hulladékfeldolgozó gépek vezérképviselője a magyar piacon. Tagja a Törökbálinti Polgári Körnek, a Tükörhegyi Közéleti Egyesületnek és az Erdélyiek Törökbálinti Baráti Körének. 1988-ban a MDF I-XII. kerületi szervezetének alapító tagja. 2002 végén belép a Fideszbe. 2010-ben 53,25%-kal a Fidesz országgyűlési képviselője lett Pest megye 9. választókörzetében és Zsámbék polgármestere 34,82%-os aránnyal, ötven szavazattal előzve meg Gasparek Ferenc független jelöltet. Felesége Csenger-Zalán Katalin kozmetikus. Gyermekeik Kincső és Zselyke. Családjával két éve költözött Törökbálintról Zsámbékra. Csenger-Zalán Zsolt polgármesterrel Zsámbék idei terveiről beszélgettünk.

-   A február 3-án elfogadott, 1,1 milliárdos költségvetésünk magába foglal egy pályázaton nyert, 250 milliós bölcsődeberuházást, melyet a tervek szerint már június végén befejezünk. A munka a napokban kezdődik. Az iskola fűtéskorszerűsítésére korábban benyújtott pályázatunk nem nyert, de az Új Széchenyi-tervben újra pályázhatunk. Az önrészre tervezett 60-70 millió forintot csak hitelfelvételből tudjuk biztosítani. Bár a település költségvetése stabil, a működési költségeken felül kevés marad felhalmozásra, beruházásokra. Zsámbék azonban szeretné kihasználni a még ebben a költségvetési ciklusban elérhető európai uniós pályázati lehetőségeket. Szeretnénk a város arculatát leginkább meghatározó Főteret megújítani, de nagy lemaradásaink vannak az infrastruktúrában is. Az elmúlt húsz évben az ivóvíz- és csatornahálózat sínylette ezt meg leginkább, de nagy gondjaink vannak a csapadékvíz elvezetésével is. Most készítjük a terveket, hogy pályázati forrásokhoz juthassunk.

-   A múlt tanév végén a Keresztelő Szent János Általános Iskola lelakatolása borzolta a kedélyeket. Rendeződött-e az iskola sorsa?
-   Az idei tanévre bizonyossá vált, hogy az iskola a helyén maradhat. A kastély további sorsa azonban még mindig kérdéses. Megállapodás született a kormány és a keresztes nővérek között, hogy a Magyar Állam visszaveszi az egész épületegyüttest. Mi több, az iskola bővítése várható, mivel már az idén két első osztállyal indult az oktatás, tehát felmenő rendszerben közel duplájára nő az iskola diáklétszáma. A nem használt épületrészek állagmegóvása is szükségessé vált, de mindenekelőtt új szerepet kell találni a több mint százéves, jelképes épületnek. Zsámbék érdeke az lenne, ha valamilyen nappali felsőfokú oktatást sikerülne újra beindítani. 2003-ban az épület tetőszerkezetének leégése után az akkor már tíz éve itt működő Apor Vilmos Katolikus Főiskola ugyanis Vácra költözött. 

-   Tavaly szeptemberben a zsámbéki református közösség egy önkormányzati ingatlanban óvoda indítását tervezte idén januárra.
-   Egy korábbi önkormányzati óvodaépületet a református egyház használatába adott az önkormányzat. Az óvoda február elején már megkezdte működését a belül szépen felújított helyiségekben. Egyelőre egy, de a következő tanévtől már két csoportban fogadja a gyerekeket. A tetőszerkezet felújításában az önkormányzat is részt venne.

-   Tavaly elkészült a Tündérkert Óvoda, elindult a református óvoda, júniusra kész az új bölcsőde… A város gyermeklétszáma indokolja ezeket a fejlesztéseket, vagy a környező településekre is számítanak a létszám feltöltésénél?
-   Zsámbékra az utóbbi időben számos olyan fiatal pár költözött, akik sok gyereket vállalnak. De folytatnám is az Ön által megkezdett sort: a korábbi óvodaépületek hasznosításával a könyvtár végre egy tágasabb helyre került. Nyárra egy ifjúsági centrumot alakítunk itt ki, amely a helyi egyesületek próbaterme, közösségi tere lesz. A védőnői szolgálat is méltó elhelyezést kap és egy kis játszóteret is kialakítunk az udvaron. Tárgyalásokat folytatunk a premontrei renddel arról, hogy a könyvtár régi helyén az idősotthont bővítsük. Tervezzük az egészségház rekonstrukcióját, a forrásoktól függően remélhetőleg még ebben a ciklusban. A művelődési ház működtetését február elsejétől az önkormányzat visszavette a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesülettől, akik jó munkát végeztek ugyan, de a lépést elsősorban a városi ranggal járó intézményi előírások indokolták. Várhatóan májusra összeáll az a csapat, amely egy szervezetként üzemelteti majd a művelődési házat, a romtemplomot, a lámpamúzeumot, a tájházat és a könyvtárat. 

-   Az előző ciklus végén Zsámbék ígéretet kapott a budakeszi rendőrőrs Zsámbékra helyezésér, sőt a kincstár Zsámbéknak adta a Gagarin utcai körházat is, rendőrőrs létesítésére. Budakeszinek végül sikerült megőriznie a rendőrőrsét. De mi a helyzet Zsámbékon?
-   Véleményem szerint nem a budakeszi rendőrőrs áthelyezése a megoldás. De az is furcsa helyzet, hogy a Budaörsi Rendőrkapitányságtól alig öt kilométerre működik egy rendőrőrs, Zsámbék környékén, itt a végeken pedig semmi sincs. Van ugyan egy körzeti megbízottunk, de ritkán látjuk, mert sokszor máshová vezénylik. Nem is tettünk le arról, hogy ide rendőrőrs kerüljön, de minden más megoldásban is partnerek vagyunk, mert nem a rendőrőrs a lényeg, hanem a rendőri jelenlét az utcákon.

-   Tökkel milyen Zsámbék viszonya?
-   Szerencsére a töki polgármester úrral nagyon jól együtt tudunk dolgozni, ami el is várható két, ilyen szorosan összeépült településtől. Komoly jövőt látok az együttműködésünkben.

-   Az iskolahasználattal kapcsolatos peres viszonyukat is sikerült rendezni?
-   Zsámbék elállt a pereskedéstől, bár bizonyos követeléseket lehetne feszegetni, de a töki önkormányzat ellehetetlenítése nem célunk. Együttműködéssel több eredményt érünk el, ráadásul a per miatt korábban a közös intézményfenntartás esetén lehívható kistérségi normatívától is elesett Zsámbék.

-   Ön a Fidesz parlamenti képviselője is. Meg tud-e felelni egyszerre polgármesteri és országgyűlési képviselői megbízásának?
-   A képviselői munkámban nagyon sokat segítenek a polgármesterként szerzett tapasztalataim, ugyanis azoknak a problémáknak a megoldásában, amikkel önkormányzati szinten szembesülnek a képviselőtársaim, félszavakból is megértjük egymást. Ha pedig egy polgármester benn ül az országgyűlésben, sokkal hatékonyabban tudja nem csak települése, de az egész régió érdekeit képviselni.

-   Milyen bizottságokban dolgozik?
-   A Nemzetbiztonsági és a Külügyi bizottságnak vagyok a tagja.

-   Mióta él Zsámbékon?
-   Két éve költöztem ide a családommal. Egy régi parasztházat állítottunk helyre és élvezzük a nagy kert, a falusi élet előnyeit. Igen fontosnak tartom a helyi építészeti értékeink megőrzését. A régi épületeinket eredeti állapotban felújítókat egy pályázati rendszer révén szeretné az önkormányzat támogatni, hogy a település megőrizhesse a hagyományos és jellegzetes kisvárosi hangulatát. A felújítóknak jelenleg ugyanis jóval több bürokratikus akadályt kell leküzdeniük, mint annak, aki csak ledózerolná a régi értékeket.

Koós Hutás Katalin


Vissza